Consternatie nadat een man met een mes terrasbezoekers te lijf gaat in Groningen. Foto: ProNews

Frustratie bij politie over formeel stilhouden huidskleur Groninger messentrekker

Consternatie nadat een man met een mes terrasbezoekers te lijf gaat in Groningen. Foto: ProNews

Binnen de politie-eenheid Noord-Nederland heerst onrust over de nasleep van de steekpartij op 25 september op de Grote Markt in Groningen. Politiemensen zijn gefrustreerd dat niet bekend is gemaakt dat de verdachte een witte Nederlander is.

Het Openbaar Ministerie overweegt daarom huidskleur en nationaliteit toch bekend te maken. Politieke bemoeienis van een PVV-senator heeft de zaak op scherp gezet. Volgens haar is de verdachte een Noord-Afrikaan. Politiebronnen meldden inmiddels aan DvhN dat dit onjuist is.

,,Ik word enigszins overvallen door het feit dat er bij de politie kennelijk enige onrust heerst’’, reageert officier van justitie Siert Eijzenga van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. ,,Maar daar moeten we ons wel op beraden.’’

PVV-senator: dader Noord-Afrikaans uiterlijk

Op woensdagavond 25 september stak een man met een mes in op een terrasbezoeker. Bij het incident raakten uiteindelijk drie mensen gewond. PVV-senator Marjolein Faber schreef kort erna op Twitter dat de dader een man met een Noord-Afrikaans uiterlijk zou zijn. „Wat u van de media niet mag weten: de verwarde man heeft een Noord Afrikaans uiterlijk (volgens betrouwbare bron) en heeft kennelijk een hekel aan bier”, zo luidde haar tekst.

Het Groninger Eerste Kamerlid, Statenlid en raadslid Ton van Kesteren (PVV) deelde het bericht van Faber ook op Twitter met zijn achterban. De beweringen van Eerste Kamerlid Faber leidden op sociale media tot een stroom aan verontwaardigde en racistische opmerkingen.

Twee slachtoffers zeiden vrij vlot daarna dat die beweringen niet juist waren. Volgens hen is de man die hen aanviel ‘blank’ en ‘zeker niet getint’. Senator Faber hield voor draaiende camera’s van NOS/Nieuwsuur echter vol: ,,Mijn tweet klopt.’’

Messentrekker is Nederlander

Tot op heden willen politie en OM officieel niets zeggen over de man die nog steeds vastzit. Dat zorgt niet alleen op sociale media voor ophef en frustratie, maar inmiddels ook binnen het politiekorps, melden betrokkenen. Eerste Kamerlid van de PVV Marjolein Faber houdt op deze manier ruimte om de onderbuik van haar achterban te voeden met racistische leugens.

Door de formele opstelling van het OM kan niet onomstotelijk worden vastgesteld wie foute informatie verspreidt.

Bronnen binnen de politie bevestigen dat de messentrekker een witte man (67) is, geboren en getogen in Nederland, woonachtig in Groningen. Maar gevraagd om een officiële reactie zegt woordvoerder Tessel Horsman: ,,De politie deelt details over het uiterlijk alleen in opsporingszaken en de woordvoering in deze zaak ligt inmiddels bij het OM.’’

Beleid van het OM is dat alleen bij terroristische aanslagen meer feiten over een verdachte - zoals nationaliteit, etniciteit, huidskleur en religie - worden gedeeld. ,,Deze bredere onrust zorgt er in dit specifieke geval mogelijk voor dat we binnenkort toch met nadere informatie naar buiten moeten komen’’, zegt Eijzenga namens het OM.

menu