Full Colour Emmen kleurt als nooit tevoren

Het was wat flets geworden, het Full Colour Festival. Sober en teleurstellend zelfs vorig jaar, mede door een klein budget. Maar de 25ste editie zondag in Emmen was als vanouds kleurrijk. Kijk maar even mee.

Rood wit groen geel

Ofwel de kleuren van de Surinaamse vlag. Waarbij geel de ster in het midden is. Op het Marktplein wemelt het van de Surinaamse vlaggen, want om de paar meter zijn wel hapjes als visballetjes, loempia’s, bakkeljauw fritta’s en rotivarianten te verkrijgen.

Buitenbeentje is Lesley Maatsen uit Arnhem, die schaafijs in de aanbieding heeft. Met een schaaf bewerkt hij een blok ijs. Het schaafsel stopt hij in een beker. Even wat siroop erover - cola , framboos, aardbei, peer; kies maar uit - en klaar is de verfrissing. ,,Veel Surinaamser krijg je het vandaag niet’’, zegt Maatsen. Het loopt lekker door, mede dankzij het mooie weer.

Surinaams schaafijs van Lesley Maatsen. Foto: DvhN

Oranje

De Luk Hop Moon Martial Club uit Groningen en Amsterdam doet even verderop een leeuwendans, waarbij de voorste van het groepje de leeuwenkop vervaarlijk laat zwaaien. Ze doen dat in fel oranje gewaden. ,,We missen deze kleur tegenwoordig een beetje in het straatbeeld’’, plaagt Sifu Manlung Tang.

Rood

Jimmy (10) en zijn vriendjes van de azc-school Hesselanden in Emmen voeren in traditioneel rood hun drakendans uit. ,,Ik heet eigenlijk Jinhong, maar Nederlanders konden dat maar moeilijk uitspreken. Dus is het nu Jimmy. Jinhong is mijn achternaam geworden.’’

De drakendans is voor Jimmy belangrijk, vanwege zijn Chinese achtergrond. ,,Het is een symbolische dans. De draak verjaagt boze geesten, net zoals vuurwerk dat doet.’’

De uitgeprocedeerde asielzoekerskinderen hebben onlangs in een musical hun vaak aangrijpende levensverhaal verteld. Op Full Colour zingen ze een lied waarin juist geluk centraal staat.

Ik voel het als ik jarig ben

Van dat feest ben ik echt een fan

Meteen vergeet ik alles om me heen

Ik voel het als mijn vrienden er ook zijn

Want dan, dan is het leven fijn

En dan voel ik dat ik alles kan

Hier word ik gelukkig van

Azc-kinderen voeren een drakendans uit. Foto: DvhN
 

Groen geel blauw wit rood

De kleuren van de Tibetaanse gebedsvlaggetjes, van de Tibet Support Group Nederland. ,,Die steun is nog steeds hard nodig, want we houden ons hart vast wat China doet als de Dalai Lama sterft. Hij is al 83 jaar’’, zegt Heleen Schonewille.

Groen geel

Brazilië dus. Wat te denken van een triootje bij Como Brasil? 1 x coxinha (kipballetje), 1 x risole - presunto e queijo (soort kroket, met ham en kaas) en 1 x bolinho queijo (kaasballetje), voor 4 euro. ,,Deze combinatie loopt het hardst. Niet zo verwonderlijk, want mensen kunnen zo echt even proeven aan Brazilië’’, zegt Stefan Olijve uit Emmen.

Full Colour Festival Emmen viert een kleurrijk jubileum
Lees verder

Zijn vrouw is Braziliaans. ,,Full Colour is voor ons de eerste keer dat we met Braziliaanse hapjes de boer opgaan. Het loopt ontzettend goed. We hebben alles zelf gemaakt. Het is best moeilijk een inschatting te maken hoeveel je gaat verkopen, maar dat maakt het ook spannend. We willen dit vaker gaan doen.’’

De vroege uitschakeling van Brazilië op het WK is geen issue meer. ,,Af en toe rolt er hier nog een Neymar over de grond voorbij, maar dat is het dan ook wel’’, lacht Olijve.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.