Fysiotherapeut uit Assen vervalste ziekenhuismail om zitting tuchtcollege te ontlopen

Een 47-jarige fysiotherapeut uit Assen met een praktijk in Zuidlaren is ernstig nalatig geweest bij de behandeling van een patiënt. Dat concludeert het regionaal tuchtcollege na klachten van de patiënt in kwestie.

De vrouw is door het tuchtcollege een voorwaardelijke schorsing opgelegd. Het gaat om dezelfde fysiotherapeut die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van het sjoemelen met zorgdeclaraties. Zij zou behandelingen hebben gedeclareerd die nooit zijn uitgevoerd. De strafzaak moet nog worden behandeld.

De klachten bij het tuchtcollege zijn al wel behandeld. Deze week is uitspraak gedaan. Opmerkelijk is dat de aangeklaagde fysiotherapeut alles heeft gedaan om de zitting te ontlopen. Zij gaf aan dat ze niet kon komen omdat zij een een kijkoperatie moest ondergaan. Als bewijs overhandigde ze een mail van het ziekenhuis. Een medewerker van het tuchtcollege heeft ontdekt dat de mail absoluut niet van het ziekenhuis afkomstig was.

Voor dichte deur bij afspraak

De patiënt is met vier klachten over de fysiotherapeut naar het tuchtcollege gestapt. Hij had behandelingen vooruit betaald. Doordat de vrouw afspraken niet nakwam, de man stond met enige regelmaat voor een dichte deur, wilde hij stoppen met de therapie in haar praktijk. Overeengekomen was dat zij hem de vooruitbetalingen ging terugbetalen. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Bij het tuchtcollege heeft de man ook geklaagd over de gebrekkige dossiervorming. Terecht vindt het tuchtcollege. Geconstateerd wordt dat er in het dossier niets is terug te vinden over de conditie van de patiënt, de behandelingen en het resultaat. Afgesproken was dat de fysiotherapeut in overleg zou gaan met een revalidatiearts van het Amsterdams Medisch Centrum over het behandelplan van de patiënt. Bij het tuchtcollege weersprak ze dat. Zij kon geen behandelplan overleggen.

Tuchtcollege: fysiotherapeut ziet niet in dat handelen fout is

Het tuchtcollege oordeelt dat de fysiotherapeut ernstig tekort is geschoten in de bejegening van haar patiënt en ernstig in gebreke is gebleven wat betreft het verstrekken van dossiervorming en andere stukken. ,,Daar komt bij dat zij op geen enkele wijze blijkt geeft in te zien dat haar handelen fout is en dat ze daar van geleerd heeft. Het college is van oordeel dat ter voorkoming van herhaling van ernstig nalaten- zoals hier het geval is geweest - niet kan worden volstaan met een berisping.”

Strafzaak

De fysiotherapeut is voorwaardelijk geschorst voor een proeftijd van twee jaar. Zij moet verplicht gesprekken voeren met een supervisor. Als zij opnieuw in de fout gaat, mag zij drie maanden niet werken als fysiotherapeut.

De therapeut hangt ook nog een strafzaak boven het hoofd. De vrouw zou tussen februari 2012 en 9 april 2015 te hoge declaraties hebben ingediend voor behandelingen van haar patiënten. Ook zou de fysiotherapeut behandelingen gedeclareerd hebben die in werkelijkheid helemaal niet hadden plaatsgevonden. De strafzaak over de vermeende zorgfraude is vorige maand aangehouden door de rechtbank in Rotterdam. Wanneer de zaak wel wordt behandeld, is nog niet bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.