Zeer besmettelijke Britse variant van corona vastgesteld bij inwoner Emmen. GGD Drenthe doet klemmend beroep op bevolking: neem maatregelen in acht

Foto: ANP

De zeer besmettelijke Britse coronavariant is tijdens een steekproef vastgesteld bij een inwoner van Emmen. Dat laat de GGD Drenthe weten.

Vandaag kwam de bevestiging van het laboratorium. Volgens woordvoerder Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe is de persoon uit de gemeente Emmen twee weken geleden al positief getest op Covid-19.

,,We doen in Drenthe wekelijks steekproeven naar de Britse variant’’, zegt Raaijmakers. Dat gebeurt bij een klein percentage van het aantal corona-besmettingen. ,,Het is dus mogelijk dat meer mensen in deze provincie besmet zijn met de Britse variant.’’

De burgemeester van Emmen is op de hoogte gebracht van de besmetting. De vaststelling leidt niet tot extra maatregelen. ,,Rond deze persoon wordt uitgebreid bron- en contactonderzoek gedaan’’, legt Raaijmakers uit.

'Dat is de enige manier om het virus eronder te krijgen'

De GGD Drenthe doet verder een klemmend beroep op de bevolking om de maatregelen in acht te nemen. ,,Dat is de enige manier om het virus eronder te krijgen.’’

De Britse variant van het coronavirus is al tientallen keren vastgesteld in Nederland, waaronder 54 besmettingen in de omgeving van de school in Bergschenhoek. De besmettingen zijn vastgesteld door diverse laboratoria in het land.

Tijdens de persbijeenkomst gisteren zei minister Hugo de Jonge dat ‘2 tot 5 procent’ van de besmettingen in Nederland nu door de Britse variant plaatsvinden. De vrees is dat het er aanzienlijk meer worden.

Het kabinet is ernstig bezorgd over deze variant, die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot enorme besmettingsaantallen leiden. Het gemuteerde virus is vooral erg besmettelijk. De patiënten lijken er niet extra ziek van te worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus