GGD Drenthe: Ook kinderen voor vakantiereis vaccineren

Jonge kinderen lopen zeker in (sub)tropische landen meer kans om ziek te worden. Met een goede voorbereiding kan dat risico worden beperkt.

Dat zegt Jeanet Bergsma, verpleegkundige reizigersadvisering van GGD Drenthe. Zij adviseert ouders die met kinderen op reis gaan zich vooraf te informeren over ziekterisico’s in het land van bestemming. ,,Op onze speciale reizigersspreekuren geven we gerichte adviezen en zonodig vaccinaties.”

In de piekweken voor de mei- en de zomervakantie bezoeken duizenden vakantiegangers de reizigersspreekuren van de GGD voor advies en om beschermende vaccinaties te krijgen.

Gele koorts

Wie naar subtropische gebieden gaat, wordt sterk aangeraden zich te laten vaccineren tegen bijvoorbeeld gele koorts en hepatitis. Maar ook aan zonvakanties naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië kleven risico’s voor wie zich niet vaccineert. ,,Zowel ouders als kinderen wordt geadviseerd zich te laten vaccineren. De prikken die de kinderen in het rijksvaccinatieprogramma krijgen, bieden meestal onvoldoende bescherming op reis.”

Tekenbeet

De GGD waarschuwt ook reizigers die voor langere tijd gaan kamperen of wandelen in natuurgebieden in Europa. ,,Volwassen en kinderen kunnen daar teken-encefalitis oplopen. Dat is niet hetzelfde als de ziekte van Lyme. Besmetting met teken-encefalitis leidt tot een virusinfectie die een ontsteking in de hersenen veroorzaakt. Een besmetting kan worden opgelopen door een tekenbeet of door het drinken van ongepasteuriseerde melk. De tekenvariant komt voor in grote delen van Europa, behalve de Benelux en Noord-Scandinavië.”

Het risico kan volgens Bergsma worden beperkt door op paden te blijven, hoog gras te vermijden, bedekkende kleding te dragen en het middel Deet op te smeren. ,,Reizigers kunnen zich ook laten vaccineren tegen teken-encefalitis.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.