GGD: Wachttijden Veilig Thuis Drenthe zijn te lang

De wachttijden bij Veilig Thuis Drenthe, het centrum voor huiselijk geweld, zijn te hoog. En de zoektocht naar geschikt personeel verloopt moeizaam.

Dit schrijft het bestuur van de GGD, waar Veilig Thuis Drenthe (VTD) onder valt, aan de Drentse gemeenten. Die hadden gevraagd naar de stand van zaken.

In Dagblad van het Noorden uitten meerdere (oud-)werknemers onlangs hun zorgen over de kwaliteit van het expertisecentrum. Het personeelsverloop is groot en volgens de (oud-)medewerkers heerst er een angstcultuur.

Helft onderzoeken niet op tijd in gang gezet

Uit de GGD-brief blijkt dat de gemiddelde wachttijd tussen binnenkomst van een melding en de start van een onderzoek langer is dan de toegestane vijf dagen. De GGD deed er de afgelopen tien maanden gemiddeld tien dagen over. Het aantal onderzoeken dat tijdig in gang werd gezet, was 52 procent.

Volgens de GGD wordt hard gewerkt aan een uitbreiding van de capaciteit. Die is ‘nog niet helemaal voldoende’ nu er nieuwe wettelijke taken bij komen.

‘Vertrouwensartsen lastig te vinden’

Vooral het vinden van geschikte vertrouwensartsen is lastig, zo schrijft de organisatie. Volgens de GGD is dit een landelijk probleem.

VTD is ontstaan door een fusie van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld. In 2016 kwam het tijdelijk onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, onder meer omdat de wachtlijst te lang was.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.