Wordt Een het eerste dorp in Nederland waar alle asbestdaken hebben plaatsgemaakt voor daken met zonnepanelen? Energiecoöperatie NoordseVeld gaat er voor.

Die is een proefproject gestart, waar alle inwoners van het 850 zielen tellende dorp de vruchten van kunnen plukken. Niet alleen de boer met grote schuur die wel 2000 zonnepanelen op zijn dak kan plaatsen, maar ook de kleine man met zijn fietsschuurtje. Tot en met de dorpsbewoner die geen asbest op zijn dak heeft maar wel wil participeren in het project. De ambitieuze titel luidt: Van Een naar 2. Waarbij 2 staat voor de rest van Drenthe.

Knippen, plakken en uitrollen over heel Drenthe

,,Slaagt dit project dan is het een kwestie van knippen en plakken en dit uitrollen over heel Drenthe”, zegt Hans Mentink (55) uit Gieterveen. Namens LTO Noord Drenthe ondersteunt hij het project. Gemeente Noordenveld is de derde partij in de projectgroep. Het dorp Een telt volgens een ruwe inventarisatie 40.000 vierkante meter dak waar asbest in is verwerkt. De eigenaren zijn verplicht dat voor 2024 te laten verwijderen. Een duur grapje. Zo is de boer met een dak van 1200 vierkante meter voor de sanering vele tienduizenden euro’s kwijt.

Projectontwikkelaars

Energiecoöperatie NoordseVeld wil voorkomen dat boeren in de armen vallen van grote projectontwikkelaars. Richard Ton van NoordseVeld: ,,Toen ik laatst belde met een eigenaar van een groot dak, zei hij: ‘U bent al de vierde die vandaag belt.’ Omdat je voor zonnepanelen op daken geen omgevingsvergunning nodig hebt, zijn ze zo populair bij projectontwikkelaars. Maar die willen er vooral zelf aan verdienen. Bij hun gaat de winst de verkeerde kant op.”

Dak voor dak in kaart brengen

Ton steekt als vrijwilliger zijn nek uit voor Energiecoöperatie NoordseVeld, een organisatie zonder winstoogmerk die tot doel heeft de gemeente Noordenveld energieneutraal te maken. Stap 1 voor het proefproject is het maken van een inventarisatie door Demolis, een adviesbureau op gebied van asbest uit Norg. Ton: ,,Daarna moeten we een totaalbeeld krijgen. Is de ligging geschikt voor de zon? Dak voor dak moeten we alles in kaart brengen.”

Uniek plan

NoordseVeld wil de bevolking zo breed mogelijk laten meeprofiteren. Volgens Ton is het proefproject uniek en innovatief. ,,De eigenaar van een dak met 2000 panelen verdient per jaar al snel 3 euro per paneel terug. Maar ook de eigenaar van het kleine schuurtje kan tegen een veel scherper tarief zijn dak laten saneren dan wanneer hij zelf bij een bedrijf aanklopt.” Ton denkt dat in het gunstigste geval over drie jaar het dorp Een alle asbesthoudende daken heeft vervangen door nieuwe daken met zonnepanelen.

Gedeputeerde enthousiast

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is enthousiast. ,,Een mooi plan dat zich als een olievlek over Drenthe kan verspreiden. En het mooie is: dit komt uit de samenleving zelf.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe