Gas sneller boven de grond

Vermilion gaat het aardgas bij Wapse mogelijk sneller winnen dan eerder gepland. Het bedrijf heeft Economische Zaken om een aangepaste vergunning gevraagd.

Vermilion Energy, zoals de volledige naam luidt, heeft zomer 2014 een proefboring verricht even buiten Wapse. De proef wees uit dat hier daadwerkelijk gas kan worden gewonnen. Inmiddels is Vermilion bezig met uitvoerige tests van het ondergrondse gasreservoir en kan de productie elk moment beginnen.

Uitbreiding van de vergunning

De vergunning die het bedrijf eerder kreeg staat de producent toe maximaal 480.000 kubieke meter gas per dag uit de bodem te halen. ,,Bij nader inzien is dit veld sneller te winnen dan we eerder dachten”, vertelt woordvoerder Fokke Jansma van Vermilion. ,,We zijn daardoor in staat meer dan 480.000 kuub per dag te produceren, maar dan is een uitbreiding van de vergunning nodig.” Voor een hoger productieniveau moet het bedrijf een MER (Milieueffectrapportage) laten uitvoeren. Dat is intussen gebeurd.

Bodemdaling

Vermilion zei eerder dat het aardbevingen, zoals in de provincie Groningen, rond Wapse niet verwacht. Een kleine bodemdaling, van maximaal 2 centimeter, valt echter niet uit te sluiten. Volgens Jansma nemen de risico’s niet vanzelfsprekend toe bij een hoger productieniveau. ,,Dat werkt niet één op één door. We stellen nog een aangepast winningsplan op. Daarin worden effecten als bodemdaling en trillingen opnieuw geïnterpreteerd.”

Niet meer van deze tijd

Dinsdag vecht Milieudefensie de eerste winningsvergunning van Vermilion aan. De organisatie vindt fossiele brandstoffen niet meer van deze tijd. Eerder vocht de milieuorganisatie de omgevingsvergunning aan die Vermilion van de gemeente Westerveld kreeg. De bezwaren werden door achtereenvolgens de gemeente, de rechtbank en de Raad van State afgewezen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.