Installaties van de ondergrondse gasopslag bij Langelo, in de omgeving van Norg.

Gasopslag Norg: 1400 schademeldingen in een jaar

Installaties van de ondergrondse gasopslag bij Langelo, in de omgeving van Norg. Foto Archief Jilmer Postma

Het aantal schademeldingen van de gasopslag Norg stijgt fors. In een jaar tijd hebben 1400 inwoners rond de ondergrondse opslag schade aan hun woningen gemeld.

Cijfers van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), die de schadegevallen van de gasopslag Norg (Langelo) inventariseert, wijzen uit dat vanaf mei vorig jaar tot en met mei dit jaar de meldingen enorm zijn gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.

De afgelopen maanden stijgt het aantal schademeldingen tot ver boven de honderd per maand, met februari (187), maart (232) en april (192) als uitschieters. Halverwege de maand mei stond de teller al op 107 meldingen.

Daarbij moet vermeld dat een aantal meldingen ook gerelateerd kan worden aan de aardbeving bij Westerwijtwerd in mei 2019 in het Groninger gasveld. Westerkwartier ligt grotendeels zowel in het schadegebied van de gasopslag Norg als van het Groninger veld.

TCMG vergoedt schade wel

Een verklaring voor de grote toename van de schademeldingen is volgens Jouke Schaafsma van de TCMG dat deze commissie schades wel voorgoed waar de NAM, eigenaar van de gasopslag Norg, dat eerder niet deed.

,,Voor de gasopslag Norg gelden dezelfde regels als voor het gasveld Groningen. Zo kunnen burgers (en bedrijven) die binnen een schil van zes kilometer rond de gasopslag wonen schade claimen. Daarbij geldt de omgekeerde bewijslast, wat betekent dat de NAM moet bewijzen dat de schade niet door gasopslag is ontstaan.”

Het gebied waarbinnen schade geclaimd kan worden strekt zich uit tot de gemeenten Westerkwartier (tot Grootegast), Noordenveld, Tynaarlo, Assen en tot over de Friese provinciegrens bij Haulerwijk.

Totaal 1561 meldingen

Vanaf 2017 zijn in totaal 1561 schademeldingen binnen gekomen, waarvan 1400 in het laatste jaar. Veruit de meeste schademeldingen komen uit de gemeenten Noordenveld (827) en Westerkwartier (618), die bovenop de gasopslag liggen.

TMCG denkt niet dat het grote aantal schademeldingen van de afgelopen tijd te wijten is aan bevingen of trillingen in het gebied van de gasopslag. Schaafsma: ,,Het lijkt erop dat voor de gasopslag Norg een inhaalslag wordt gemaakt.”

Wat ook een rol speelt bij de toename van de schademeldingen is dat het TCMG de afgelopen maanden meerdere bijeenkomsten over de gasopslag heeft gehouden, waar werd gewezen op de mogelijkheden voor claims.

6,6 miljoen uitgekeerd

Volgens het TCMG zijn bijna 600 schademeldingen uit het gebied afgehandeld en is daarvoor 6,6 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd. Jouke Schaafsma: ,,Momenteel wordt bijna 95 procent van de schadeclaims toegekend.”

De omwonenden maken zich grote zorgen over de uitbreiding van de gasopslag Norg. De NAM kreeg vorig jaar september toestemming van het Rijk om de opslagcapaciteit te verhogen van 5 naar 6 miljard kubieke meter gas. Dit is nodig om op koude winterdagen Nederlandse huishoudens warm te kunnen houden, omdat de productie uit het Groninger gasveld steeds verder inkrimpt en niet genoeg gas kan leveren.

Omwonenden vrezen dat het injecteren en weer oppompen van grotere hoeveelheid gas voor grote drukverschillen in de ondergrond zorgt met schade aan huizen en andere gebouwen als gevolg.

5,3 miljard kuub

De NAM heeft vorig jaar oktober tot 5,3 miljard kuub gas in Norg opgeborgen. De NAM zegt niet te verwachten dit jaar de maximum capaciteit van 6 miljoen kuub gas in de ondergrond opslag te injecteren.

Het injecteren gaat volgens de aardgasproducent met iets grote druk gepaard dan eerder, maar zegt niet dat dit tot drukverschillen in de bodem leidt die schade veroorzaken.

De NAM is verplicht de bodemtrillingen en bodemdalingen rond de gasopslag te meten. Voor de bodemtrillingen zijn sensoren geplaatst en voor bodemdaling worden gps-antennes en satellieten gebruikt. Volgens een woordvoerder van de NAM daalt de bodem rond Langelo met maximaal 2 centimeter bij een nagenoeg leeg gasveld en stijgt die 2 centimeter bij het vullen de berging.

menu