Gasselter padden kunnen veilig paren, automobilist moet even omrijden

De padden kunnen in Gasselte dit jaar veilig paren.

De toegangswegen naar ‘t Hemelriek in Gasselte zijn de komende week afgesloten. Het gaat om de wegen vanaf Eexterhalte, Gasselte en de Steenhopenweg. Automobilisten worden omgeleid.

Vanaf maandag wordt er een week gewerkt aan de aanleg van paddentunnels op vijf verschillende plaatsen. De tunnels moeten ervoor zorgen dat er bij de komende paddentrek minder verkeersslachtoffers te betreuren zijn.

Populaire paarplek

,,Padden kunnen weer veilig oversteken na de seks", grapt boswachter Martijn Harms op Facebook. ,,Naast het Nije Hemelriek ligt het Oude Hemelriek, een oud ven", legt hij uit. ,,Daar komen heel veel padden om te paren te paren." Zoveel zelfs, dat de plek in de top vijf van paddenpaarplekken van reptielenstichting Ravon staat. ,,Daarom is het belangrijk dat er wat aan gedaan wordt en kunnen we nu investeringen doen."

Door nu met de aanleg van de paddentunnels te beginnen kunnen de padden met de aanstaande trek al veilig oversteken. ,,Die begint als het warmer en vochtiger wordt", vertelt Harms. ,,Als het tien graden wordt, het liefst op een regenachtige dag, komen ze ineens massaal op gang. Vanaf maart gaan ze zich voortplanten."

Fascinerend

Dan is het dus een drukte van belang bij het oude vennetje. ,,Een fascinerend gezicht", zegt de boswachter. Met duizenden tegelijk komen ze dan uit alle krochten van het bos naar het ven toe."

De Gasselter padden kunnen straks dus veilig paren. En de automobilist? Die moet dat eindje omrijden even op de koop toe nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe