Gasselternijveen krijgt een dorpscoöperatie

Gasselternijveen krijgt een dorpscoöperatie. De vereniging gaat zich sterk maken voor de leefbaarheid in het dorp.

Zo’n dorpscoöperatie, waar dorpsbewoners lid van kunnen worden, komt in actie als inwoners hulpvragen hebben. Ook ondersteunt de vereniging bestaande initiatieven, zoals bijvoorbeeld ouderenopvang De Sociale Huiskamer, en brengt ze initiatieven met elkaar in verbinding, legt Piet Wolters uit. Hij is een van de leden van het voorlopige bestuur dat al een tijdje actief is. Woensdag 6 december wordt de dorpscoöperatie officieel bekrachtigd.

„We hopen dat een grote groep mensen zich aanmeldt”, zegt Wolters. „Hoe meer draagvlak en betrokkenheid, hoe sterker je staat. Als je op een grotere groep mensen kunt terugvallen, heb je uiteindelijk ook meer mogelijkheden. We hebben nu 75 aanmeldingen.”

Speerpunten

Een van de speerpunten van de dorpscoöperatie zal het regelen van vervoer zijn, voor mensen die daar om verlegen zitten. Uit een enquête onder inwoners blijkt dat daar behoefte aan is. „Het openbaar vervoer is in ons dorp niet optimaal geregeld”, zegt Wolters. „Een dorpscoöperatie denkt na over mogelijkheden om daarin tegemoet te komen.”

„Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een ANWB-automaatje, waar aanvragers en vrijwilligers bij elkaar worden gebracht. Dankzij de enquête weten wij welke mensen om vervoer verlegen zitten en welk mensen wel vervoer zouden willen verzorgen.”

De dorpscoöperatie gaat verder bezig met de oprichting van een informatiepunt, waar ook al een start mee is gemaakt. „Het is de bedoeling dat het informatiepunt onderdak krijgt in ons multifuncionele centrum (MFC). Mensen kunnen hier allerlei vragen neerleggen. Van ‘ik moet een klusje gedaan hebben’ tot ‘wie wil met mij wandelen’.”

Andere onderwerpen zijn het tegengaan van eenzaamheid, ouderenhuisvesting, veilige buurten en klussen en diensten.

‘We moeten het samen doen’

Gasselternijveen is hierin niet uniek. Sinds de overheid afziet van dit soort taken, richten steeds meer dorpen coöperaties op. Wolters: „We moeten het sámen doen.”

Tijdens de ‘oprichtingsavond’ op 6 december wordt een definitief bestuur gekozen en wordt de naam van de dorpscoöperatie bekendgemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.