Gast dubbele kaakbreuk geslagen: straf voor geweld op TT-camping

Een gezellige avond liep door drankmisbruik uit op een grote vechtpartij op TT-camping Oostra in Assen. Maandag was een rechtszaak tegen twee verdachten.

De mannen van 29 en 30 jaar, een Zwitser en een in Zwitserland wonende Pool, zouden op 25 juni van dit jaar in dronken toestand meerdere mensen, onder wie twee vrouwen, hebben mishandeld. De twee zijn collega’s en maakten deel uit van een groepje Zwitserse motorrijders die op de TT-camping aan de Witterhaar stonden.

Volgens de officier van justitie ergerden de andere campinggasten zich aan het gedrag van de Zwitsers. Ze vroegen of ze het iets rustiger aan wilden doen. De verdachte van 29 jaar reageerde door over de tent van de buren te plassen. ,,Of net te doen alsof”, zei de officier. ,,De eigenaar van de tent pakte hem vervolgens bij de schouder. De verdachte draaide zich om en sloeg hem vol in het gezicht. Het slachtoffer liep meerdere kaakfracturen op. Hij is geopereerd en kreeg een plaatje in zijn kin. Deze man heeft zes weken vloeibaar voedsel moeten eten.”

Bij dat ene incident bleef het niet die avond op de TT-camping in Assen. Volgens de officier kreeg de beveiliger een melding dat er vervelende mannen op het campingterrein waren. ,,Hij volgde de verdachten die slingerend over het terrein liepen. De mannen stopten bij een tent. Daar is in korte tijd een explosie van geweld geweest. De beveiliger heeft daarbij ook klappen gehad. Net als twee vrouwen uit het groepje bij de tent. De Poolse verdachte heeft ook een man in het gezicht geschopt.”

De officier van justitie vindt dat de Zwitser en de Pool hebben bijgedragen aan volkomen zinloos geweld. ,,Ze hebben ook inbreuk gemaakt op het veiligheidsgevoel van de andere campinggasten.” De officier eiste een half jaar cel tegen de Zwitser en drie maanden tegen de Pool. De politierechter kwam tot een fors lagere straf voor de verdachten, die geen strafblad hebben in Nederland. Zij acht voor beide mannen elk een mishandeling, met mogelijk zwaar lichamelijk letsel tot gevolg, bewezen. ,,Het is uiteindelijk door overvloedig drankgebruik uitgelopen op een onoverzichtelijke vechtpartij.”

De twee verdachten, die voor de strafzaak vanuit Zwitserland naar Nederland waren afgereisd, betuigden spijt. Ze konden zich weinig herinneren van de bewuste avond. De politierechter heeft de Zwitserse man veroordeeld tot 1000 euro boete. Ook moet hij de man met de kaakbreuken 1500 euro schadevergoeding betalen. De Poolse man kreeg een boete van 500 euro opgelegd. De officier gaat mogelijk in hoger beroep.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.