Gastouder (67) uit Nieuwlande misbruikt tienerjongen in camper

Kinderverkrachter riep de jongen tegen de man (67) uit Nieuwlande die hem meerdere malen misbruikte. De eerste keer was het slachtoffer 15 jaar.

Het slachtoffer verbleef regelmatig bij de man en zijn echtgenote in Nieuwlande. Ze waren gastgezin voor de jeugd-ggz instantie Accare, voor jongeren met problemen. De verdachte verklaarde donderdag bij de rechtbank dat hij bijna een jaar nadat het misbruik voor het eerst plaatsvond door de jongen werd geconfronteerd. Dat gebeurde bij het slachtoffer thuis. ,,Na die woede-uitbarsting knapte er iets bij mij. Ik was bang dat hij me wat aan zou doen.”

Seksuele handelingen

De man is na de confrontatie zelf naar de politie gestapt. Bij de rechtbank gaf de verdachte toe dat hij seks heeft gehad met de jongen. De eerste keer toen ze in april 2015 samen in een camper hadden overnacht na een bezoek aan een beurs in Duitsland. De jongen had geen deken en moest bij de man in bed slapen. Daar vonden seksuele handelingen plaats, tegen zijn zin. Ook de tweede nacht zou hij zijn misbruikt. De man ontkent dat het twee keer is gebeurd.

Een maand later werd de jongen 16 jaar. Hij kreeg een brommer van de gastouder. In de kerstvakantie verbleef de tiener weer bij het gezin in Nieuwlande. Ook toen is hij door de man misbruikt. ,,Waarom het is gebeurd? Ik snap het nog steeds niet”, verklaarde de man. Hij is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen. ,,Ik heb nooit eerdere homoseksuele gevoelens gehad.” De man heeft geen strafblad.

Ontucht

Volgens de officier justitie was sprake van een fors leeftijdsoverwicht. ,,Ook was de kwetsbare jongen de eerste keer minderjarig. Hij was toevertrouwd aan de verdachte. Dat maakt het extra kwalijk.” De officier eiste voor het plegen van ontucht een celstraf van 15 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. De man is sinds een paar maanden onder de behandeling bij de ggz. De officier vindt dat de schadeclaim van 1900 euro aan de jongen moet worden toegewezen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.