Gasunie eist contactverbod voor 75-jarige stalker uit Bronneger

,,Gasunie heeft nu 12 jaar moeten meemaken hoe medewerkers worden belaagd en bedreigd. Meneer denkt dat het normaal is wat hij doet. Het moet maar eens afgelopen zijn.” Dat zei Gasunie-advocaat Mert Kremer tegen de rechter in Assen.

De man om wie het draait, is een 75-jarige man uit Bronneger, die boos is op de aardgastransporteur. Behalve dat hij medewerkers op kantoor en met brieven lastigvalt en bedreigt, valt hij ook advocaat Kremer lastig. De reden: in 2009 legde Gasunie een gasleiding aan door een stuk grond dat hij gebruikte. Volgens hem heeft hij daardoor gewasschade geleden; een veel hoger bedrag dan de 25.000 euro die het bedrijf hem destijds betaalde.

Gasunie eist dat de rechter de man voor alle medewerkers en de directie van het bedrijf een contactverbod oplegt. Ook eist het bedrijf dat het hem verboden wordt bij het hoofdkantoor in Groningen en het huisadres van een belaagde medewerker uit Zuidoost-Drenthe te komen. Bij elke overtreding moet hij een dwangsom van 1000 euro betalen.

Gasunie: Grond lag grotendeels braak

De man schamperde tijdens de rechtszaak dat hij er alles aan doet om zijn recht te halen, maar dat het hem niet nog steeds niet is gelukt. Advocaat Kremer: ,,De ene keer eist hij 89.000 euro, de andere keer een miljoen. Behalve gewasschade zou hij ook immateriële schade hebben geleden. Maar meneer vergeet dat de grond waardoor de leiding gelegd is grotendeels braak lag, op een enkele verdwaalde aardbeienplant na. De rest was bestemd voor zijn hobby archeologie.”

Een rechtszaak die de man uit Bronneger aanspande om meer schadevergoeding te krijgen, verloor hij. Maar het hoger beroep ervan loopt nog. In 2011 is hij ook door de strafrechter veroordeeld: hij kreeg een boete voor onder meer het uiten van doodsbedreigingen aan een inmiddels gepensioneerde werknemer. Hij zei tegen die man dat hij de zes planken voor diens kist al klaar had liggen en een pistool had aangeschaft. De oud-medewerker heeft daar psychisch veel last van gehad, zegt Kremer.

Verdacht pakketje

Behalve brieven met dreigende teksten stuurde de bejaarde man ook een keer een verdacht pakketje naar het kantoor in Deventer. Toen dat op een veilige plek werd geopend, bleken er zand en uien in te zitten. De medewerker uit Zuidoost-Drenthe die momenteel het meest last van hem heeft, krijgt ook thuis brieven. Zijn gezin voelt zich onveilig en er is een bewakingscamera geplaatst. Ook heeft de man aangifte gedaan.

De wijkagent van Bronneger was bij de rechtszaak in Assen om ervoor te zorgen dat de man zich rustig hield. Dat lukte aardig. De rechter probeerde de bejaarde man duidelijk te maken dat hij stoppen. ,,U zit vast in uw eigen gelijk”, aldus de rechter. Over twee weken doet hij uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.