Gebied rond Dieversluis in 2019 op de schop (er komen onder meer drie afslagen voor het wegverkeer)

Het gebied rond de sluis bij Dieverbrug gaat volgend jaar op de schop. Aan de kant van de doorgaande Rijksweg komen niet minder dan drie nieuwe toegangswegen.

Zoals elke zomer is het op dit moment druk in Dieverbrug. Dobberend in de Drentse Hoofdvaart zoekt het ene na het andere plezierjacht via de historische sluis zijn weg van noord naar zuid of andersom. Schippers kunnen ook afmeren: aan de kades of in de drie jaar geleden, in opdracht van de provincie, aangelegde passantenhaven.

Maar het meeste wegverkeer rijdt het gebied rond de sluis voorbij, niet in de laatste plaats omdat de huidige toegangsweg verscholen ligt achter Chinees restaurant Hui Mao. De bij de sluis gevestigde ondernemers vragen daarom al jaren om een andere toegangsroute.

Afslagen brengen verkeer direct in gebied rond sluis

De nieuwe toegangsweg komt er nu. Sterker: er komen er drie. Die moeten het verkeer vanaf de Rijksweg, de N371 langs de Drentse Hoofdvaart, direct in het gebied rond de sluis brengen. Dat bevestigt gedeputeerde Henk Brink. ,,Er komen in 2019 drie afslagen”, vertelt de VVD’er. ,,Een naar restaurant De Sluiswachter, een naar wat nu de carpoolplaats is en een naar de chinees.”

Over de details van de toegangswegen moet nog wel worden overlegd met omwonenden en Hui Mao. Het busstation wacht een make-over, zodat het beter zijn functie als hub kan vervullen.

Zijn drie afslagen niet wat veel? Brink: Nee

Komend jaar is de Rijksweg ter hoogte van Dieverbrug toe aan onderhoud. De provincie combineert dat dan met de aanleg van de nieuwe toegangswegen. Zijn drie afslagen niet wat veel van het goede? Brink: ,,Na de aanpak van de Rijksweg moet het verkeer sneller begrijpen dat het de dorpskom van Dieverbrug in rijdt.”

Komend uit de richting Havelte mag je op de laatste honderden meters voor de rotonde, ter hoogte van de brug over de Drentse Hoofdvaart, geen 80 meer maar 50. Veel automobilisten echter remmen pas op het laatste moment, net voor de rotonde, af. De afslagen, zo kort na elkaar, moeten helpen de snelheid te drukken.

De Sluiswachter blij met toegangsweg

Stephano Philips is uitbater van De Sluiswachter. Hij is erg blij met de toegangsweg naar zijn restaurant. ,,Nu snapt het verkeer vaak niet hoe het bij ons moet komen.” Philips is een van de ondernemers die, samen met de provincie en de gemeente Westerveld, in de werkgroep zitten die plannen maakt om het terrein rond de sluis aantrekkelijker te maken.

Er zijn nog meer maatregelen in het gebied te verwachten. Volgens de restauranthouder wordt de carpoolplaats, waar toch zelden gebruik van wordt gemaakt, een parkeerterrein. ,,De huidige toegangsweg blijft open voor alleen politie, brandweer en ambulances. Je kunt straks niet meer met je auto langs het water.”

Komt er een kabelbaan?

De werkgroep broedt op verdere ingrepen. Philips: ,,Het hele terrein rond de sluis moet op termijn een aantrekkelijk verblijfsgebied voor voetgangers en fietsers worden.” De werkgroep brainstormt nog over hoe dit precies handen en voeten te geven. De geopperde ideeën lopen uiteen van aanleg van een kabelbaan tot het plaatsen van picknickbanken en van de bouw van een uitkijkpunt tot meer groen in het gebied.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.