Geboortezorg in Groningen en Drenthe staat onder druk

Steeds meer vrouwen in Drenthe en Groningen moeten langer reizen voor een bevalling. Dat komt door sluitingen van klinische verloskunde in ziekenhuizen.

,,In delen van Drenthe en Groningen wordt de reisafstand voor bevallende vrouwen groter”, zegt Eddy Hilbert van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). Bijkomend probleem van de concentratie van geboortezorg is volgens Hilbert dat er minder uitwijkmogelijkheden zijn als een verloskundeafdeling vol is of door personeelstekort of andere oorzaken tijdelijk is gesloten.

Kunnen ziekenhuizen in de regio toestroom extra bevallingen aan?
Lees verder

Na Stadskanaal gaat ook Hoogeveen dicht

In Drenthe en Groningen waren in 2009 nog negen ziekenhuizen met klinische verloskunde. In dat jaar moest in Delfzicht in Delfzijl verloskunde sluiten. In 2013 volgde Meppel. Vorige maand is de kraamafdeling in Stadskanaal gesloten en komende zondag gaat de afdeling in Hoogeveen dicht. In de twee provincies zijn dan nog vijf ziekenhuizen waar vrouwen kunnen bevallen: Emmen, Assen, Scheemda en twee in de stad Groningen.

De KNOV betreurt dat de klinische verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal zijn gesloten. Ook voor de verloskundigen buiten de ziekenhuizen heeft het vergaande gevolgen. ,,Zij zijn meer tijd kwijt voor een bevalling, omdat ze naar verder gelegen ziekenhuizen moeten en hun praktijkvoering hierop moeten aanpassen.”

Angst voor een tekort aan verloskamers

De afname van ziekenhuizen met klinische verloskunde heeft volgens Hilbert tot gevolg dat in de regio minder verloskamers beschikbaar zijn. ,,Dat vergroot de druk op de capaciteit in ziekenhuizen in andere gebieden, zoals in het geval van Hoogeveen bijvoorbeeld op het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Het speelt ook in andere delen van het land. Afdelingen verloskunde of zelfs complete ziekenhuizen sluiten. Als die trend zich doorzet, kan een moment komen dat er te weinig verloskamers in Nederland zijn.”

Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) schreef begin deze maand aan de Kamer dat organisaties in Drenthe en Groningen het er over eens zijn dat er, net zoals nu, nog steeds goede zorg geboden wordt en dat de patiëntveiligheid geborgd is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.