De provincie Drenthe gaat samen met de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn eerst zorgen voor een bestuur voor het gebiedsfonds voor windpark Drentse Monden en Oostermoer. Daarna gaan de overheden weer in gesprek met de initiatiefnemers.

Donderdagavond zat gedeputeerde Tjisse Stelpstra om tafel met algemeen windparkdirecteur Wim Wolters en Jacob Bartelds, een van de windboeren uit 2e Exloërmond. Het was ‘prettig om elkaar even te treffen’, stelt de woordvoerder van Stelpstra. ,,Iedereen heeft een eigen beleving van wat er is gebeurd.’’ Wat allemaal is besproken, wil ze niet zeggen. De woordvoerder van het windpark zegt niets over de bijeenkomst.

Wat is er aan de hand dan?

Het windpark liet twee weken geleden weten niet meer met de Omgevingsadviesraad (OAR) in Aa en Hunze te willen praten, omdat het door ‘de onwrikbare houding van enkelen’ niet mogelijk zou zijn tot afspraken te komen. Soortgelijke kritiek werd vorig jaar achter de schermen geuit over de vertegenwoordigers van het windpark.

Dat het windpark het gesprek met de OAR heeft gestaakt, leverde forse kritiek op. Stelpstra zei dat de initiatiefnemers moeten ‘ophouden met ge-huilie-huilie’ en zich niet moeten bemoeien met de besteding van het geld dat ze, volgens de richtlijn van hun eigen branchevereniging, aan het gebied beschikbaar stellen.

Het windpark vraagt de provincie sinds 2019 om ‘de governance’ van het gebiedsfonds op orde te brengen, blijkt uit brieven. ,,Het is een proces waar we al mee bezig zijn. Het kost tijd’’, zegt de woordvoerder van Stelpstra.

Gaat dit alleen maar over het bestuur van het gebiedsfonds?

Waar het om draait, is dat de initiatiefnemers niet willen dat hun geld wordt gebruikt voor een burenregeling. Een regeling waarbij directe omwonenden van turbines compensatie krijgen voor overlast. Dat is wel wat de OAR wil en ook wat burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn voor ogen heeft. Het windpark meent dat mensen met zo’n regeling een veel kleiner bedrag krijgen dan ze wellicht denken.

De provincie is teleurgesteld dat het windpark niet méér bijdraagt dan de windbranche voorschrijft, ongeveer 337.500 euro per jaar, gebaseerd op verwachte productie. De verwachting dat er ‘meer in zou zitten’ is wel gewekt, schreef de provincie in 2019. De provincie noemde de voorgenomen financiële bijdrage in een brief ‘teleurstellend en ontoereikend’.

Speeltuin krijgt donatie van 10.000 euro

De windboeren in het Mondengebied stelden vorige week 10.000 euro beschikbaar voor een nieuwe speeltuin (tevens ontmoetingsplek) in 2e Exloërmond. Volgende week verwacht het windpark de bijdrage aan een tweede project bekend te maken.

In Borger-Odoorn gaat de inwonersadviesgroep, een afvaardiging van de elf kernen die ‘onder invloed’ zijn van de turbines, aan de slag met het opstellen van spelregels voor het gebiedsfonds. Voorzitter Cor Kloen uit Valthermond verwacht nog dit kwartaal een voorstel aan burgemeester en wethouders te kunnen presenteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Windmolens