Gedeputeerden naar Qatar voor uitreiking UCI-label

De Drentse gedeputeerden Henk Brink (VVD) en Henk Jumelet (CDA) gaan 12 oktober naar Qatar voor de uitreiking van het UCI Bike Region Label.

Spannend

Tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen, die op dat moment in Qatar plaatsvinden, maakt de Internationale Wielerunie (UCI) bekend welke regio het label krijgt. Het nieuws dat de provincie Drenthe daarvoor nadrukkelijk in beeld is, was al bekend. Maar het was nog niet duidelijk of er een Drentse delegatie zou afreizen, omdat de provincie eerst meer duidelijkheid wilde over de kans dat ze het label daadwerkelijk krijgt.

Die kans blijkt na een belletje met de Internationale Wielerunie dusdanig groot, dat Brink en Jumelet hebben besloten tóch naar Qatar af te reizen. ,,Maar het zal tot het laatste moment spannend blijven’’, zegt Brink.

WK wielrennen

Als Drenthe het label krijgt, zou de provincie vier jaar lang internationaal in de picture komen te staan als fietsregio en een reeks UCI-evenementen toegewezen krijgen. Zo zou Drenthe de organisatie van het wereldkampioenschap biketrail binnen kunnen halen. Daarnaast heeft de uitverkoren regio ook een streep voor bij de toewijzing van een evenement als het WK wielrennen in 2020, waar de provincies Drenthe en Groningen zich samen sterk voor maken.

Het label geldt als een beloning voor steden en regio’s die het fietsen in de meest brede zin van het woord promoten en investeren in de bijbehorende infrastructuur en andere faciliteiten. Onlangs maakte de provincie 7 miljoen euro vrij om de status van fietsregio verder te verhogen.

Fietsprovincie

Het provinciebestuur wil zich verder inzetten om aangepaste fietssporten zoals handbiking mogelijk te maken. Daarom heeft de provincie zich samen met de gemeente Emmen kandidaat gesteld voor de UCI Para-Cycling Road World Cup in 2017 en de UCI Para-Cycling Road World Championschips in 2018. Dit jaar werd in Emmen al de European Handbike Competition verreden.

De uitverkiezing past bij de ambities van de provincie. ,,Met dit label hopen we Drenthe nog meer op de kaart te kunnen zetten als dé fietsprovincie’’, zegt gedeputeerde Henk Brink.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.