Gedode struisvogel was nog maar maand in Emmen (en moest voor nageslacht zorgen)

De struisvogels toen ze nog met z'n drieën waren. Foto: Wildlands Emmen

De struisvogel die afgelopen vrijdag in Wildlands Emmen werd gedood door een neushoorn was nog maar een maand in Emmen. Het dier was met twee andere roodhalsstruisvogels naar Wildlands gehaald om voor nageslacht te zorgen.

De gedode struisvogel was een vrouwtje. Nu zijn er in Emmen nog twee struisvogels over: een mannetje en een vrouwtje. Eerder had het dierenpark in Emmen struisvogels van een andere soort. Zij zijn naar een ander park gegaan.

Het incident van vrijdag deed zich voor op de savanne. Daar lopen verschillende diersoorten - waaronder neushoorns, struisvogels, giraffes en zebra’s - bij elkaar.

Struisvogels nu niet op savanne

Om nog altijd onduidelijke redenen nam een van de vier neushoorns - een vrouwtje - een struisvogel op de hoorn. Dit gebeurde tijdens de openingstijden. Het voorval werd door meerdere bezoekers gezien.

De twee overgebleven struisvogels lopen sinds vrijdag niet meer op de savanne. ,,Ze verblijven uit voorzorg nu in een apart gedeelte, dus niet meer bij de neushoorns. We proberen uit te zoeken wat er precies is gebeurd en of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn’’, zegt een woordvoerster van het park.

‘Niet eerder agressief gedrag’

Volgens Wildlands heeft de betrokken neushoorn niet eerder agressief gedrag vertoond. ,,Ook niet na het incident van vrijdag.’’ In Emmen lopen al sinds mensenheugenis verschillende diersoorten op de savanne. ,,Wat er vrijdag is gebeurd, is iets uitzonderlijks.’’

Het is overigens niet de eerste keer dat een dier in Wildlands een confrontatie met een ander dier met de dood moet bekopen. In maart 2017 overleefde in Wildlands een wallaby een confrontatie met een leeuw niet. Het buideldier - een soort kangoeroe - was uit zijn verblijf ontsnapt en in het leeuwenverblijf beland.

Dodelijk leeuwengevecht in Burgers’ Zoo

In de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo beet eind 2017 een mannetjesleeuw een vrouwelijke soortgenoot dood. Volgens een woordvoerder van de dierentuin zagen bezoekers dat de leeuw achter de leeuwin aanrende. Ze verdwenen in een inham, waar ze met elkaar vochten. Daarna bleef de leeuwin daar dood liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe