Geen Q-Liner tussen Emmen en Stadskanaal

Een Q-liner tussen Stadskanaal en Emmen via Ter Apel is niet haalbaar. Dat stelt het OV Bureau Groningen Drenthe na eigen onderzoek.

Zo’n snelle bus kan niet uit, omdat er simpelweg te weinig belangstelling voor zal bestaan. Bovendien is er een grote kans op leegloop van bestaande lijnen waarmee ook de voortgang van die bussen in gevaar komt, blijkt uit de haalbaarheidsstudie.

Matig bereik

Het OV Bureau was in het geweer gekomen op verzoek van de provincies Groningen en Drenthe en de drie gemeenten in het gebied, Stadskanaal, Vlagtwedde en Emmen. Vooral vanuit Vlagtwedde is behoefte aan een snelle verbinding met zowel Emmen als Stadskanaal. De gemeente en met name Ter Apel is matig bereikbaar per openbaar vervoer.

Lijn 73 tussen Ter Apel en Emmen rijdt weliswaar 2 x per uur maar tussen de vertrekkende bussen zit óf een kwartier óf drie kwartier. De bus doet er bijna een half uur over. Ook is er nog lijn 42 over Emmer-Compascuum maar die bus duurt er liefst 40 minuten over. Wie vanuit Ter Apel naar Groningen wil doet er minstens anderhalf uur over met het openbaar vervoer.

Het OV Bureau heeft vijf verschillende varianten onderzocht, de meeste als aanvulling op bestaande lijnen. Maar voor alle varianten geldt dat ze niet uit kunnen. Wethouder Bouke Durk Wilms van Emmen is op de hoogte en zegt dat de uitkomsten geen gevolgen hebben voor de ambities van de gemeente in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan Oog voor Mobiliteit uit 2013.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.