Geen celstraf voor verwoestende klap aan sporthalbeheerder in Peize

De man uit Peize die met één klap blijvende hersenschade heeft veroorzaakt bij een plaatsgenoot, hoeft niet de cel in.

De rechtbank in Assen veroordeelde de Peizenaar (54) donderdag tot 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken terug anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Eén klap verwoest leven van beheerder sporthal in Peize: 1,5 jaar cel geëist
Lees verder

Zware mishandeling

Het OM vond dat sprake was van zware mishandeling, de rechtbank vindt dat niet bewezen. Volgens de rechtbank had de man nooit de bedoeling om het slachtoffer, voormalig sporthalbeheerder Bé Siegers, zo zwaar te verwonden.

Na een zaalvoetbaltoernooi - dat bedacht en georganiseerd werd door Siegers (66) - op 15 januari vorig jaar in de Peizer sporthal, stond een clubje mannen rond één uur ’s nachts nog even buiten te roken. Onder hen ook de 54-jarige man en Siegers. De mannen hadden allemaal een slok op en ouwehoerden over de motorhandschoenen die de 54-jarige man die avond bij zich had vanwege de kou.

Hersenletsel

Toen hij ze had aangetrokken en klaar was om naar huis te fietsen, gaf hij Siegers plotseling een vuistslag in het gezicht. Volgens omstanders viel de sporthalbeheerder in één streep achterover op de stenen en was hij buiten bewustzijn. In het UMCG bleek dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen en werd gevreesd voor zijn leven.

Tijdens de rechtszaak vertelde Siegers’ advocaat hoe het leven van de 66-jarige Peizenaar is verwoest. Hij heeft opnieuw moeten leren lopen en praten, maar wordt nooit meer de oude. De rechtbank vindt mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg bewezen.

Impact in Peize

Dat is juridisch gezien een lichter vergrijp, waardoor de straf lager uitvalt. Ook hecht de rechtbank veel waarde aan een rapport van de reclassering, die de kans op herhaling laag inschat nu de dader geen alcohol meer drinkt.

De man kan zich niet herinneren dat hij geslagen heeft en schaamt zich diep. Hij heeft Siegers 60.000 euro schadevergoeding betaald. De zaak heeft grote impact gehad in Peize. Dat bleek ook uit de grote publieke belangstelling tijdens de rechtszaak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.