Geen handhaving in vereniging

De gemeente Midden-Drenthe heeft te weinig BOA's om te handhaven op de alcoholleeftijd in sportkantines en dorpshuizen. De Koninklijke Horeca Nederland vindt dit: ,,Vreemd en eigenlijk belachelijk.''

In de evaluatie Drank en Horeca 2015 Midden-Drenthe staat dat er is gecontroleerd tijdens vier uitgaansavonden, vijf grote evenementen en in veertien slijterijen en supermarkten of alcohol werd verkocht aan minderjarigen. Wegens gebrek aan capaciteit zijn para-commerciële instellingen zoals dorpshuizen en sportkantines niet gecontroleerd.

Roel Popma voorzitter van de afdeling Drenthe van de Koninklijke Horeca Nederland is verbaasd dat commerciële horeca wel is gecontroleerd en de para-commerciële helemaal niet: ,,Het is op zijn zachtst gezegd vreemd. Eigenlijk belachelijk. Juist in sportverenigingen zou gecontroleerd moeten worden. Gelijke monniken, gelijke kappen.''

Sinds 2014 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de drank en horecawet met als doel alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Dat stuitte destijds al zorgen van horecaondernemers, die vreesden oneerlijke concurrentie van dorpshuizen en sportkantines. Deze verenigingen zijn voor een groot deel afhankelijk van de drankomzet omdat gemeentes steeds meer bezuinigen op sport en welzijn. De ondernemers waren bang dat gemeenten zich om financiële redenen te soepel zouden opstellen tijdens het handhaven van de horecawet in dit soort verenigingen.

Raadslid Erjen Derks (D66) maakt er ook een punt van: ,,Het kan eigenlijk niet dat er geen capaciteit is. Nu wordt er op sportverenigingen gewoon niet gehandhaafd.'' De gemeente zegt dat de keus bewust gemaakt is. Burgemeester Ton Baas: ,,Wij hebben uit gesprekken met para-commerciëlen, sportverenigingen en dorpshuizen geconstateerd dat zij zich heel goed bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en hier zelf ook al veel mee bezig zijn. Wij hebben een risico-inschatting gemaakt en prioriteiten gesteld.'' Bovendien is de bezoekersgroep duidelijker in beeld en controleerbaar, zo meent Baas, omdat in dorpshuizen iedereen elkaar kent.

Derks vindt dit een ,,kwetsbaar argument''. Derks: ,,Juist als je als barman de mensen kent is het alleen maar moeilijker om ‘nee' te zeggen.'' Het is de bedoeling de para-commerciëlen in de komende controles wel mee te nemen. Tijdens de controles zijn overigens geen overtredingen gezien.

Tips? rosa.timmer@dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.