Geen plaats in Nederlands ziekenhuis? Dan maar naar Duitsland

Duitse ziekenhuizen moeten voor Drentse patiënten gemakkelijk toegankelijk zijn. De provincie Drenthe trekt 50.000 euro uit om dit te bevorderen.

Samenwerking met de Duitse gezondheidszorg is erg belangrijk, vindt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA). Beide landen kennen tekorten aan medisch personeel. Daardoor kan iemand ver moeten reizen naar een Nederlands ziekenhuis, terwijl veel dichterbij, maar over de landgrens, de gevraagde voorziening wel beschikbaar is.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Dergelijke samenwerking is echter veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want Nederlandse zorgverzekeraars hebben geen afspraken met Duitse zorgverleners en vice versa. Ook kunnen er taalproblemen spelen. ,,In een ziekenhuis moet je toch bepaalde vaktermen kunnen begrijpen en dat valt niet altijd mee.’’

Obstakels weg

Om al die obstakels uit de weg te ruimen, start binnenkort het project Common Care. De deelstaat Niedersachsen, de provincies Groningen en Drenthe, Duitse en Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars werken er in samen. Het project moet er ook toe leiden dat ziekenhuizen en andere zorgverleners elkaar makkelijk kunnen helpen in tijden van krapte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.