Geen schoolreisjes naar Drouwenerzand, geen bedrijfsuitjes, geen campinggasten, geen gezinnen die Wildlands bezoeken. De coronacrisis kost de vrijetijdssector in Drenthe elke dag 4 miljoen euro.

De schade is eind mei opgelopen tot het astronomische bedrag van 300 miljoen euro, schat Marketing Drenthe in een brief aan Provinciale Staten. „De coronacrisis is uitgebroken in de meest beroerde tijd van het jaar”, zegt directeur Astrid Crum van Marketing Drenthe. „Uitgerekend in het voorjaar moeten veel bedrijven hun omzet draaien.”

Peiling onder bedrijven

Marketing Drenthe heeft begin april een peiling gehouden onder de ondernemers in de vrijetijdseconomie en wil die volgende week herhalen. „We hebben geïnventariseerd wat de bezetting is van bijvoorbeeld vakantiehuisjes en campings en hoeveel mensen hun boeking hebben geannuleerd. Als je dit combineert met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, kun je berekenen wat de omzetderving is”, vertelt Crum.

De schade komt dus nog bovenop die het uitstellen van de negentigste editie van de TT oplevert. Dit is een mokerslag voor campings, de horeca enzovoort.

Is Drenthe te eenzijdig afhankelijk van recreatie?

De vrijetijdseconomie is nu eenmaal erg belangrijk in Drenthe, zegt Crum. In deze tijd van het jaar zijn vooral de dagjes uit heel belangrijk. „We hebben nogal wat bedrijven die bijvoorbeeld teambuilding organiseren voor bedrijven, of leuke activiteiten voor leden van sportclubs.” Is Drenthe niet te eenzijdig afhankelijk geworden van de vrijetijdseconomie? „Niemand kon dit voorzien”, reageert Crum. „En vrijwel alle sectoren lijden onder deze crisis.”

Uit de peiling blijkt ook dat zes op de tien ondernemers vreest failliet te gaan. Hoe de vlag er nu bij hangt, kan Crum niet zeggen. „Veel hangt af van wat het kabinet op 13 mei bekend maakt. Als de voorschriften wat soepeler worden, kan het zomerseizoen nog wat goed maken. Mensen besluiten niet naar het buitenland op vakantie te gaan, maar gaan weg in eigen land. Dat kan Drenthe veel overnachtingen opleveren.

Rendabel blijven bij 1,5 meter

Het is wel zaak realistisch te blijven, erkent Crum. Zo lang er geen vaccin is tegen het corona-virus, zullen er vervelende beperkingen blijven, zoals de verplichte 1,5 meter afstand. „Ondernemers zijn al met veel creativiteit bezig zich daarop voor te bereiden. Maar het verschilt heel erg van bedrijf tot bedrijf of je dan nog een rendabele exploitatie hebt. Soms heb je dan zo weinig klanten in je zaak dat je de kosten er onmogelijk uit kunt halen.”

Ondernemers staan er niet alleen voor, benadrukt directeur Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe in een reactie. „Samen met organisaties als ‘Ik ben Drents ondernemer’, de Recron en horecaorganisaties zijn we druk bezig mee te denken hoe bedrijven straks weer kunnen starten. Dat is best ingewikkeld met die 1,5 meter, maar we denken heel hard mee over oplossingen.”

Maar intussen blijft de economische schade gigantisch. Premier Mark Rutte sprak van een ‘duivels dilemma’ als het gaat om de beslissing de economie op slot te doen terwille van de gezondheidszorg. Want ook hij realiseert zich dat de zorg uiteindelijk betaald wordt uit de belastingopbrengsten van bedrijven die nu massaal failliet dreigen te gaan. „Ik ben blij dat ik niet in het kabinet zit”, zucht Astrid Crum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe