Geen uitspraak in hoger beroep 'moordbroers'

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt de zaak tegen moordbroers Admilson en Marcos R. uit. Volgens het Hof is er nader onderzoek nodig.

Het Openbaar Ministerie acht ex-militair Admilson R. en zijn jongere broer Marcos R. schuldig aan de roofmoorden op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal in Exloo. Tegen de Hoogeveners is in het hoger beroep opnieuw een levenslange straf geëist.

De rechtbank in Assen oordeelde een jaar geleden dat levenslang in Nederland op gespannen voet staat met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Nederlandse gratiebeleid biedt te weinig perspectief op invrijheidstelling en dat moet er wel zijn, zo stelde de rechtbank. De broers werden veroordeeld tot dertig jaar cel, de maximale straf na levenslang. Admilson R. kreeg ook tbs opgelegd.

Zowel de broers als het OM gingen in hoger beroep. De advocaat-generaal pleitte ervoor om desnoods de zaak aan te houden tot de nieuwe levenslangregeling van staatssecretaris Dijkhoff duidelijk is. Advocaat Wim Anker, die Marcos bijstaat, vroeg zich hardop af wat voor signaal het Hof daarmee af zal geven: ,,Als het Hof overweegt aan te houden tot er een definitieve regeling ligt, kan men daaruit afleiden dat u graag de regeling van Dijkhoff wilt zien."

Live Blog Uitspraak hoger beroep 'moordbroers'
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.