Geen verkiezingsfestival in De Wolden

Er komt geen verkiezingsfestival in gemeente De Wolden. Organiserende partijen konden elkaar niet vinden in de opzet ervan.

De wegen van gemeente De Wolden en de jongerenraad De Wolden zijn gescheiden. De twee partijen zouden samen een verkiezingsfestival in de gemeente organiseren om meer jongeren naar de stembus te krijgen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Onder andere het plan om langs verschillende dorpen in de gemeente te toeren om met jongeren in contact te komen is geannuleerd.

‘Wij konden geen stempel drukken’

,,Bij het organiseren van het verkiezingsfestival hadden wij het idee dat wij te weinig een stempel konden drukken”, zegt Willemijn Vrijlandt van de jongerenraad. ,,De griffie van de gemeente had een bepaald beeld van wat er moest gebeuren en wij zagen dat niet zitten.”

De griffie wil niet teveel kwijt over de stukgelopen plannen en wijst vooral op plannen die wel doorgaan. ,,We hebben een hele website online gezet: dewoldenstemt.nl. Daarnaast brengen we de verkiezingskrant uit en organiseren we verschillende debatten.”

Geld voor festival gaat naar marketingbureau

In juni vorig jaar werd ingestemd met een motie van D66 waardoor het budget voor het verkiezingsfestival met 5000 euro werd verhoogd tot 8000 euro. Dat geld wordt nu deels besteed aan een marketingbureau dat de gemeente helpt jongeren online te bereiken. ,,En er komt nog een actie die specifiek gericht is op jongeren, wat dat wordt is nog een verrassing”, laat een gemeentewoordvoerder weten. ,,We hebben het samen geprobeerd, dat is helaas niet gelukt. Als je het doet, moet je het goed doen.”

Albert Haar(D66): ‘Jongeren op andere manier bereiken’

D66-voorman Albert Haar denkt dat jongeren ook zonder festival bereikt kunnen worden. ,,Voor ons is het belangrijk dat er sowieso wordt ingezet op het bereiken van jongeren. Of dat nou is met een karavaan langs de dorpen of in een andere vorm maakt voor ons niet uit. ‘Verkiezingsfestival’ was vooral een benaming voor het doel: meer jongeren naar de stembus krijgen.”

Om zelf meer jongeren te bereiken heeft de partij de 17-jarige Erinn Vroom op plaats twee van de kieslijst gezet. ,,Daar identificeren jongeren zich beter mee dan met een 68-jarige zoals ik”, aldus Haar.

Jongerenraad komt met eigen activiteit

De jongerenraad, in het leven geroepen om de gemeente te adviseren over jongerenonderwerpen, is inmiddels bezig een eigen activiteit te organiseren. ,,Wij zijn niet meer verbonden aan de gemeente zelf. Inmiddels zijn wij ondergebracht bij Welzijn de Wolden”, zegt Vrijlandt.

,,Nu hebben wij meer vrijheid en houden we op 13 maart een soort spelshow in een café. Alle partijen hebben toegezegd te komen. Waar dat precies wordt, daar zijn we over aan het overleggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.