Gehandicapte Herman gaat met 240 over autobahn

Racen in een supersnelle bolide. Ver voor Herman Hanenbergh als 16-jarige door een brommercrash in de rolstoel belandde, droomde hij er al van.

Donderdagmiddag werd zijn droom waarheid. Met dank aan wensstichting Oppepper4all en autobedrijf Huisman uit Beilen. Dat haalde voor een vriendenprijsje het snelste paard van stal: een Mercedes CLK Avant Garde Cabrio.

240 op de autobahn

Verkoper Martijn Vrijs (22) ‘offerde zich op’ om in de huid van coureur te kruipen. Op de Autobahn A31 trapte hij de steroccasion flink op zijn staart. De adrenaline joeg door de aderen van Herman Hanenbergh toen hij de naald van de snelheidsmeter naar 240 zag flitsen.

,,Ge-wel-dig’’, stamelde Herman Hanenbergh toen hij na het avontuur het portier van de bolide opende. Familieleden stonden hem glunderend op te wachten. Dat broer Rudy een beroep deed op Oppepper4all tekent de manier waarop hij en zijn vier zussen omgaan met hun broer.

Tussen hoop en vrees

Drie maanden lang leefde de familie in 1990 tussen hoop en vrees, nadat de toen 16-jarige Herman op Erica met zijn brommer tegen een auto botste. Hij raakte in coma. Specialisten vochten voor zijn leven. ,,Tot twee keer toe zijn wij ‘s nachts opgeroepen. Het is een wonder dat Herman nog leeft.’’

Pas na drie maanden kwam hij bij zijn positieven. Hij heeft hersenletsel, is fysiek zo gehandicapt dat hij zich alleen in een elektrische rolstoel kan verplaatsen maar in grote mate zelfstandig. Zijn bankzaken regelt hij zelf per internet en hij doet zelf de boodschappen.

Bezoekrooster

Rudy en zijn vier zussen staan dicht bij hem. Op 7 mei 2015, 25 jaar na de crash, zocht Rudy zijn broer op. ,,Ik had twee gebakjes bij me. Tja, je kunt wel gaan zitten janken, maar beter is het te vieren dat hij het heeft overleefd.” Met drie van zijn vier zussen hanteert Rudy een rooster om zeker te zijn dat er elke zaterdag iemand van de familie is die met Herman optrekt.

En oud en nieuw? Dat viert de vrijgezelle Rudy thuis met Herman. ,,Dan huur ik een lift om hem in bed te krijgen en zorg om hem te douchen en aan te kleden. We gaan altijd kijken bij het carbidschieten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.