Geld beschikbaar voor aanleg glasvezel in gemeente Westerveld

Er is geld voor aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Westerveld. Initiatiefnemer WOG heeft een akkoord met een buitenlandse financier.

,,Het is een mondeling akkoord, maar alles is rond”, bevestigt penningmeester Roel Vedder van WOG (Westerveld Op Glas). In principe kan binnenkort de eerste schop in de grond, al is Vedder huiverig om een concrete termijn te noemen: ,,We zijn nu al drieënhalf jaar bezig, dat heeft me wat voorzichtig gemaakt.”

Internet in buitengebied zeer traag

Op verzoek van de gemeente deed WOG, een burgerinitiatief, de afgelopen jaren onderzoek naar de mogelijkheden van snel internet in het landelijke Westerveld. Vooral in het buitengebied is de webverbinding op dit moment (zeer) traag.

Rendo en CIF inmiddels alweer uit beeld

Optimisme en pessimisme wisselden elkaar in die periode af in de hoofden van de bestuursleden van WOG: de ene keer leek aanleg van glasvezel nabij, een andere keer scheen het verder weg dan ooit. Drie maanden terug was er ook al een akkoord. Toen stonden netwerkbedrijf Rendo en breedbandspecialist CIF klaar om samen met WOG de klus te klaren. Inmiddels zijn deze twee bedrijven alweer uit beeld. ,,Die poging is gestrand”, is alles wat Vedder er nog over kwijt wil. WOG heeft alle vertrouwen in de ene, nieuwe geldschieter, waarvan Vedder pas de naam wil noemen als de handtekeningen onder het contract kunnen worden gezet. Op dit moment wordt de gesloten overeenkomst getoetst door juristen. De aanleg van glasvezel in de uitgestrekte gemeente Westerveld is eerder begroot op 22 miljoen euro.

‘Geen gedoe over ongeoorloofde overheidssteun’

Vedder vindt het een groot voordeel dat WOG niet met de pet langs hoeft bij de provincie en de gemeente. ,,Dan is er ook geen gedoe over ongeoorloofde overheidssteun.” WOG heeft met de gemeente Westerveld nog wel een verschil van mening over zogenoemde degeneratiekosten. ,,De gemeente wil dat we zo’n anderhalf miljoen euro afdragen om eventuele graafschade te dekken. Om dit van tafel te krijgen, voeren wij aan dat onze aannemer ervaren is en een jaar garantie geeft op het graafwerk.”

Nog wel meer abonnementhouders nodig

Op 20 februari en 7 maart belegt WOG in hotel De Brink in Dwingeloo bijeenkomsten voor inwoners. Er zijn eerder 400 abonnementen verkocht; dat moeten er veel meer worden om het glasvezelnetwerk echt concreet te krijgen. Ook zijn extra ambassadeurs nodig, die huishoudens actief benaderen om op het glasvezel over te schakelen.

menu