De gemeente Tynaarlo trekt 38.000 euro uit om boerenerven in Donderen in oude luister te herstellen.

Belangenvereniging Donderen heeft bij de gemeente een verzoek tot cofinanciering ingediend voor het project Herstel Boerenerven. In het dorp is veel enthousiasme voor het plan. Bewoners raakten geïnspireerd door vergelijkbare projecten die in onder meer Bunne, Winde, Bunnerveen, Zeegse en Midlaren zijn gerealiseerd.

In samenspraak met de belangenvereniging en Landschapsbeheer Drenthe is een plan opgesteld, dat zich richt op het behoud en herstel van de open ruimten en de authentieke boerenerven in Donderen. Bewoners worden bewust gemaakt van de oorsprong van het Drentse boerenerf en dragen actief bij aan het herstel.

Eigen karakter dorp terugbrengen

Het project moet het streekeigen karakter van het dorp terugbrengen. Onder meer worden heggen en boomgaarden aangelegd en onderhouden en lei-, fruit en knotbomen geplant. Coniferen en fijnsparren worden verwijderd. Verder worden paardenbakken en gebouwen in het landschap ingepast.

De totale kosten van dit project zijn 53.000 euro. Behalve de bijdrage van 38.000 euro van de gemeente dragen de bewoners samen 15.000 euro bij, onder meer door zelfwerkzaamheid. Er doen tot nu toe twaalf erfeigenaren in Donderen mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe