Gele hesjes demonstreren in Emmen en Groningen

Gele hesjes lopen door het centrum van Emmen.

Ruim honderd 'gele hesjes' demonstreren zaterdag in het centrum van Emmen. In Groningen verzamelde zich een handjevol gele hesjes.

Een protest tegen van alles en nog wat
Lees verder

De demonstratie in Emmen is een initiatief van Emmenaar Gerard de Jong. Hij zag vorige week bij wijze van stil protest gele hesjes rondom boomstammen en dacht: dat kan beter.

Hij maakte een groep aan op Facebook en ruim 1600 mensen meldden zich daarvoor aan. De demonstranten protesteren tegen de meest uiteenlopende misstanden zoals armoede, werkloosheid, maar ook het gebrek aan ligplaatsen voor woonschepen.

Links Gerard de Jong, de organisator van de gele-hesjes-demonstratie. Foto: DvhN
De gele hesjes trekken door het feestelijk versierde winkelcentrum in Emmen.

Burgemeester Eric van Oosterhout kwam een praatje maken met de demonstranten

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen maakt een praatje met de gele hesjes. Foto: Van Oost Media

In Groningen was de opkomst van de gele hesjes minder groot. Daar verschenen ongeveer twintig demonstranten op de Grote Markt om te protesteren tegen de misstanden in de huidige maatschappij.

De gele hesjes in Groningen. Foto: DvhN

Bram van Munsteren (42) uit Hoogezand is een van de bijna twintig deelnemers die zich op de Grote Markt naast het Stadhuis hebben verzameld.

Hij is opgeleid als heftruckchauffeur. ,,Maar tegenwoordig pak ik alles aan wat ik pakken kan. Ik ben gewoon veel duurder in vergelijking met bijvoorbeeld een Poolse werknemer. Niet dat ik het Polen kwalijk neem hoor dat ze hier naartoe komen. Daar heb ik alle begrip voor.''

Hij draait een shaggie in de koude wind. ,,Alles wordt maar duurder: brandstof, btw, ziektekosten, gas-water-licht. Echt alles. Het lukt mensen gewoon niet meer om rond te komen.''

Berger Hoekstra reed drie kwartier van het Duitse Bunde naar Groningen om een geel hesje aan te trekken. ,,Omdat de armen steeds armer worden. Geldt niet voor mij hoor, maar ik vond gewoon dat ik er moest zijn.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.