Gele truiwinnaar Tyler Eyk (11) bij jeugdtour Assen: ‘Britse renners kunnen niet sturen’

De parkeerplaats bij sportpark Stadsbroek in Assen is leeg, de prijzen verdeeld en de jonge wielrenners zijn weer thuis of met hun familie op weg naar huis.

De 54ste editie van de European Junior Cycling Tour zit erop. 800 jeugdige wielrenners uit 21 landen, waaronder voor het eerst Zuid-Afrika, hebben afgelopen week meegedaan aan het wielerspektakel. ,,Het is perfect verlopen”, zegt organisator Lineke Kerstholt van de jeugdtour. ,,We hebben veel complimenten gekregen.”

Huldiging winnaars

De huldiging van de winnaars van de gele, roze en groene trui in de verschillende leeftijdsgroepen staat op het punt van beginnen. Zij hebben het eindklassement gewonnen door op vrijwel alle onderdelen, zoals de klassieker, de tijdrit en het criterium, als eerste of vlak daarachter te eindigen.

Hitteplan

Op sportpark Stadsbroek is het broeierig warm zaterdagmiddag, net als eigenlijk de hele week. ,,We hadden een hitteplan klaar liggen, maar dat hebben we niet hoeven gebruiken”, zegt Kerstholt. ,,De jury heeft geen enkele wedstrijd afgeblazen of uitgesteld. De deelnemers hebben het advies om voor de koers genoeg te drinken, goed opgevolgd. En er was onderweg genoeg bevoorrading.”

Afzien voor vrijwilligers

Voor de vele vrijwilligers, zoals de parcoursbouwers, de verkeersregelaars en de cateraars, was het wel afzien in de hitte. ,,Het was zwaar voor de vrijwilligers. Ze hebben keihard gewerkt. Ik kan wel merken dat iedereen moe is en blij is dat het er opzit.” De meeste jonge wielrenners lijkt de warmte niet de deren. Gele truiwinnaar Tyler Eyk (11) in categorie 4 bevestigt dat. ,,Ik heb weinig last gehad van de warmte”, vertelt hij. Voor Tyler wordt het bijna gewoon om het podium te staan. Hij is Nederlands Kampioen. ,,Ik doe al een paar jaar mee aan de jeugdtour en ik heb elk jaar gewonnen.”

De jonge Amsterdammer is zeker van plan om volgend jaar weer deel te nemen aan de jeugdtour in Assen. Hij vindt het uitdagend om het tegen talentvolle renners uit andere landen op te nemen. ,,Er zijn veel Britten. Dat vind ik wel leuk. Enige nadeel is dat de Britse renners niet kunnen sturen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.