Geluidsoverlast op gehoor vaststellen: Hoogeveen breidt methodiek uit

Geen meting met een apparaat, maar gewoon op het gehoor. Hoogeveen gaat bij de handhaving van geluid in de Hoofdstraat-Noord dezelfde methode toepassen als in de Grote Kerkstraat.

De controles op de geluidsvolumes vinden normaliter plaats door middel van metingen. Volgens de gemeente is dat in de praktijk erg lastig, omdat geluiden van onder andere horecabezoekers de metingen verstoren. Daarnaast kunnen geluidmeters geen onderscheid maken tussen het geluid van het ene horecabedrijf ten opzichte van het andere. De methodiek leidde tot onduidelijkheid en discussie tussen de handhaver en de ondernemer.

Aan de overkant van de straat luisteren

Bij het bepalen van het geluidsniveau op het gehoor wordt de muziek van een café aan de overzijde van de straat beluisterd. Mocht het geluid ondanks het omgevingsgeluid toch hoorbaar zijn dan is volgens de gemeente met zekerheid sprake van een overschrijding van de geluidnormen. De methode wordt volgens de gemeente al een aantal jaren met succes toegepast in de Grote Kerkstraat, waar de meeste horeca gevestigd zijn.

De controles worden uitgevoerd tussen 23.00 uur en 7.00 uur en vastgelegd in een beoordelingsformulier. Uit oogpunt van objectiviteit moeten de waarnemingen altijd door twee bevoegde controleurs worden gedaan. Ze moeten er beiden van overtuigd zijn dat er te veel lawaai wordt geproduceerd.

Harderwijk

De afstandsbeoordelingsmethodiek is ontwikkeld in de gemeente Harderwijk en wordt daarom ook wel de ‘Harderwijkse methode’ genoemd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.