Geluidswal Spier valt ten prooi aan zwaartekracht

Hoe moeilijk kan het zijn, een ingestorte geluidswal slopen en afvoeren? Nou, dat is een secuur klusje, met al die vallende stenen, blijkt in Spier.

Stenen donderen naar beneden, de geluidswal in Spier stort in
Lees verder

Met veel kabaal stortte begin december een deel van de geluidswal tussen de snelweg A28 en het dorp Spier in. Dinsdag begon aannemer Bouwhuis Beerzerveld, die het gevaarte had neergezet, met het opruimen van de rommel. Een klus waar de medewerkers vandaag ook nog wel zoet mee zijn.

Een muur van zwerfkeitjes

De geluidswal is een muur die bestaat uit een constructie van metalen gaas, opgevuld met zwerfkeitjes. In het hart zijn geluidswerende panelen geplaatst.

Kennelijk was het gaas niet bestand tegen de druk van de stenen. Met veel geraas deed de zwaartekracht begin december zijn werk. Aan de snelwegkant rolden de keien in een greppel, aan de dorpskant kwamen ze op het erf van aanwonenden terecht. Een bumper werd met geweld van een bestelbus gerukt.

Betonscharen en mannen in oranje pakken

De sloop wordt uitgevoerd met groot materieel en veel mens- en handkracht. Voorzichtig wordt het gaas met betonscharen los geknipt. Keien rollen naar beneden zodra ze de ruimte krijgen. Mannen in oranje doorwerkpakken springen aan de kant. Met spierkracht worden delen van de wal omver getrokken.

Ligt het zaakje eenmaal plat, dan trekt de kraan de constructie uit elkaar en worden de keitjes in de vrachtwagen geladen.

Een medewerker van een extern onderzoeksbureau kijkt over de schouders van de sloopploeg mee. Zijn onderzoek doet hij in opdracht van de gemeente en de aannemer. Voordat vervolgstappen worden gezet, willen zij precies weten waardoor de constructie het heeft begeven. Dat onderzoek is meteen ook de reden dat het scherm er een maand lang zo treurig bij heeft gestaan.

Ook de nog min of meer fier overeind staande delen van het scherm worden onderzocht. „De kans dat die ook instorten is eigenlijk nihil”, zegt de woordvoerder van de gemeente Midden-Drenthe. „Het zou jammer zijn als je alles weghaalt, terwijl sommige delen nog wel goed bruikbaar zijn.”

'Ik vind de veiligheid onvoldoende'

Al zijn de verzakkingen in de overgebleven delen van het scherm niet te vergelijken met die in het tussenstuk, toch is voorzitter Jan van der Heide van Dorpsbelangen Spier bezorgd.

„De bewoners kunnen gewoon bij de wal komen. Zij maken zich daar niet zo druk om, maar de hekken staan niet overal. Ik vind de veiligheid onvoldoende.” De gemeente Midden-Drenthe wil die zorg wegnemen en belooft actie. 

De definitieve oplossing voor het scherm blijft nog even gissen. In het dorp werd voordat het scherm het deels begaf getwijfeld aan de effectiviteit. Inwoners vreesden dat het geluid zich zou verplaatsen naar het midden van het dorp. De gemeente zegde geluidsmetingen toe, maar de resultaten daarvan moeten nog worden samengevat en zijn nog niet bekend bij de inwoners.

„Hoe het onderzoek verder verloopt weten we niet. De communicatie verloopt niet echt goed”, stelt Van der Heide. „Voordat wij ons standpunt bepalen, wachten we eerst af waar de gemeente mee komt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.