Geluidswal wint landschapsprijs

De Harry de Vroomepenning 2016 is voor de ontwerpers van de geluidswal met ecoduct langs het Dwingelderveld bij Spier.

Geluidswallen langs een snelweg verweven met een natuurlandschap is niet heel eenvoudig, maar langs de A28 bij Spier is dat voorbeeldig gelukt. Dat vindt in ieder geval de jury van de Harry de Vroomepenning. De penning is een tweejaarlijkse beloning voor mensen die zich inzetten voor een mooi landschap, genoemd naar een van de bekendste landschapsarchitecten, die in Drenthe actief zijn geweest.

Winnaar

Van de drie genomineerde projecten won de inrichting van de zes kilometer lange geluidswal met ecoduct die het Dwingelderveld scheidt van de A28. Het is opgebouwd met 800.000 kubieke meter landbouwgrond dat decennia lang op een 300 hectare grote boerenenclave heeft gelegen. Nu is het een glooiende wal, die volgens de jury laat zien wat er achter ligt. De natuur van het Dwingelderveld is als het ware doorgetrokken tussen de beide rijbanen van de A28.

Volgens de ontwerpers van de wal, Parklaan Landschapsarchitecten uit Den Bosch is een geluidswal maar al te vaak een soort deltadijk in het landschap omdat het vooral een technische voorziening is. De wal bij Spier mocht een vloeiend geheel worden van natuur en snelweg zijn.

De jury stelt dat de glooiing naadloos aansluit bij de natuur erachter, maar ook op het ‘snelweglandschap’. Dat is mooi te zien vanaf het uitzichtpunt dat herkenbaar is als gigantische schapenkop op de wal.

Arboretum en ‘Landschapsbiografie van de Drentse Aa’

Aleks Droog van Parklaan mocht de penning in ontvangst nemen uit handen van Alie Edelenbosch, voorzitter van de werkgroep die de penning elke twee jaar toekent.

De twee andere genomineerden waren het arboretum dat vanaf 1990 bij de golfbaan tussen Assen en Zeijerveld is ontstaan en het lijvige boek ‘Landschapsbiografie van de Drentse Aa’, waarvan de afgelopen tijd drieduizend exemplaren zijn verkocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.