De gemeente Aa en Hunze bekijkt of mensen die de auto parkeren bij de zwemplassen Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek straks per minuut kunnen afrekenen.

Wethouder Bas Luinge (VVD) zegde dat donderdagavond toe tijdens de raadsvergadering. Combinatie Gemeentebelangen Aa en Hunze (CGB), 10 van de 21 zetels, wilde een motie indienen om dit voor elkaar te krijgen.

CGB-raadslid Rikus Harms hoopte de wethouder te bewegen wat aan de geplande parkeertarieven voor de omgeving Gasselterveld te doen. Nu bestaat het plan nog om bezoekers van het populaire recreatiegebied bij Gasselte zes euro per dag of twee euro per uur parkeergeld te laten betalen. ,,Het is wat ons betreft het meest zuiver om mensen per minuut af te laten rekenen”, zei Harms.

Om tafel met Staatsbosbeheer en provincie

De andere fracties vroegen zich af of een motie indienen wel zo handig was. Te meer omdat de invoering van het betaald parkeren een experiment is. Wethouder Luinge gaf dan ook aan het idee van de CGB-fractie overbodig te vinden. Hij beloofde wel met Staatsbosbeheer en de provincie Drenthe om tafel te gaan om het idee ‘betalen per minuut’ mee te nemen.

Er is volgens Luinge inmiddels ook al een parkeersysteem gekocht bij een ondernemer uit de gemeente Aa en Hunze. Of een dergelijk systeem het mogelijk maakt om per minuut te betalen, weet de wethouder niet. Maar hij toonde zich enthousiast: ,,De techniek staat voor niks.”

1800 auto’s

Harms wil vooral de mensen tegemoet komen die geen dagkaart voor 6 euro kopen, maar juist naar het natuurgebied gaan om de hond uit te laten of om een kleine wandeling te maken in het bosrijke natuurgebied. ,,Als je dan na 61 minuten terug bent bij de auto, moet je 4 euro betalen. Dat is niet eerlijk.”

Het is de bedoeling dat er 1800 auto’s kunnen parkeren in het betaalde gebied, waarvan 800 in een overloopgebied (parkeerprijs: vier euro per dag). De keuze om betaald parkeren in het natuurgebied, in te voeren komt door de enorme drukte die is ontstaan door de twee populaire zwemplassen ‘t Nije Hemelriek en Gasselterveld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe