Houthandel Drent. Foto: Google Street View

Gemeente Assen koopt Houthandel Drent uit: Geluidsoverlast geen obstakel meer voor woningen Kloosterakker

Houthandel Drent. Foto: Google Street View

De gemeente Assen heeft Houthandel Drent uitgekocht. Daarmee lijkt de laatste horde genomen voor de aanleg van de nieuwe wijk Kloosterakker. Eigenaar Hedde Drent is blij met de uitkomst.

De houthandel annex boomzagerij aan de Hoofdvaartsweg grenst nu nog pal aan het plangebied voor de nieuwe wijk aan de westkant van Kloosterveen. Daar wil de gemeente komend jaar beginnen met de bouw van vijfhonderd woningen.

Geluidshinder

In en rond de fabriekshal worden grote bomen gezaagd. Daarbij komt zoveel geluid vrij dat zelfs met aanpassingen om het geluid te dempen, ongeveer vijftig woningen niet gebouwd kunnen worden vanwege overschrijding van de norm. De gemeente heeft met eigenaar Drent onder meer gesproken over het staken van het buiten zagen. Maar de bomen zijn zo groot dat deze niet in de fabriekshal kunnen worden verzaagd, stelt het bedrijf.

Verder zijn de mogelijkheden bekeken om dan maar geen woningen te bouwen binnen de straal met te veel geluidshinder, of een grote geluidswal neer te zetten. Maar gezien de druk op de woningmarkt vond de gemeente de eerste optie onwenselijk en een hoge muur zou te veel effecten hebben op de leefbaarheid in de wijk en de waarde van de woningen. Daardoor bleef alleen de optie over om Drent uit te kopen of -als dat niet zou lukken- zijn perceel te onteigenen vanwege het maatschappelijk belang.

Tevreden

Drent bevestigt dat er een overeenkomst is. „In het begin liepen de gesprekken een beetje stroef en dreigde de gemeente inderdaad met onteigening. Maar dat zou vier jaar kosten, dus uiteindelijk heeft Assen het bod verhoogd en ben ik akkoord gegaan.”

Drent zegt tevreden te zijn met het bedrag. „Het is genoeg om het bedrijf te verhuizen. Ik heb een nieuwe locatie aan de Wenckebachstraat gekocht: het gebouw waar vroeger busmaatschappij Arriva zat.”

De gemeente Assen wil zelf geen inhoudelijke reactie geven en laat weten nog in gesprek te zijn met Drent.

menu