Gemeente Assen voegt beste van jongerenplannen samen

Jongeren in Assen krijgen toch een eigen honk waar ze ervaringen kunnen delen en vragen stellen. Geen officiële Jimmy’s, maar wel iets dat er veel op lijkt.

Een groep jongeren probeert al ruim een jaar het Jimmy’s concept naar Assen te halen. Een Jimmy’s is een jongerencentrum, een plek waar de jeugd elkaar kan ontmoeten. Ze kunnen er met allerhande vragen terecht. Jongeren helpen elkaar en krijgen hulp van een professional. Het plan van de jongeren, zo’n 25 in Assen, werd in eerste instantie enthousiast onthaald.

Swag

Tot het college van B en W besloot te kiezen voor een plan van Vaart Welzijn genaamd Swag. Belangrijkste reden: de gemeente investeert niet in stenen. Vaart Welzijn wil onder de noemer Swag plekken op scholen inrichten voor jongeren.

De initiatiefnemers van Jimmy’s reageerden teleurgesteld en daarom volgde een gesprek met de fans van Swag en Jimmy’s. Uitkomst: het college stelt de plannen bij en kiest voor de gulden middenweg. De jongeren krijgen in het nieuwe plan een eigen plek waar ze minstens vier keer per week zonder afspraak terecht kunnen. Hier moeten ze ook ideeën, vragen en ervaringen met elkaar kunnen delen.

‘De conclusie is dat er overeenstemming is over een combinatie van beide methodieken waarin alle elementen goed tot hun recht komen’, schrijft het college van B en W in een brief naar de gemeenteraad.

Ook is er ruimte voor een nieuwe naam. Martijn Schokker, aanhanger van Jimmy’s plaatste eerder in deze krant vraagtekens bij de naam Swag. ,,Swag staat voor de juiste kledingstijl en stoer zijn. Of die naam gelukkig gekozen is weet ik niet.’’

Locatie

Enige overgebleven twistpunt is de locatie. Een deel van de jongeren vindt het pand van Vaart Welzijn (verhuist vandaag naar het Apollopad bij de Triade) prima, anderen denken dat de drempel om de zorginstelling binnen te stappen te hoog is. De jongeren achter Jimmy’s zeggen een pand ‘om niet’ beschikbaar te hebben. Daarom kiest het college eerst voor Vaart Welzijn , maar als er een gratis pand komt, werkt de gemeente mee aan een verhuizing.

De raad moet het krediet voor de nog naamloze plek voor jongeren nog beschikbaar stellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.