Als het aan de gemeente Assen ligt, kunnen onderzoeksjournalisten van Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) en Follow The Money (FTM) tweeduizend documenten krijgen over de zogeheten Shell-papers.

Maar volgens de journalistenplatforms, die 549 dagen geleden een WOB-verzoek indienden, wordt de openbaarmaking van stukken over contact tussen de gemeente Assen en Shell tegengehouden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) probeert de openbaarmaking namelijk te frustreren, vertelt PAJ-medewerker Bas van Beek.

Platform Authentieke Journalistiek vroeg anderhalf jaar geleden alle overheidsdocumenten over Shell (deels eigenaar van de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM) sinds 2005 op. Dat gebeurde met een verzoek op de Wet openbaarheid van Bestuur (WOB). In totaal zeventien bestuursorganen - ministeries, provincies en gemeenten - kregen zo’n verzoek. Daar zitten de gemeenten Assen en Groningen en de provincies Drenthe en Groningen ook bij. Deze vier bestuursorganen werken mee met openbaarmaking.

Maar de andere dertien bestuursorganen - met name ministeries - onder aanvoering van EZK zien de openbaarmaking helemaal niet zitten. Zij hebben het WOB-verzoek dan ook in een eerder stadium al terzijde geschoven. Het argument: het verzoek is veel te breed. Het moet specifieker, aldus de dertien overheidsorganen.

Invloed van Shell

PAJ wil samen met onderzoeksplatform Follow the Money inzichtelijk maken wat de invloed is van een van de grootste bedrijven van de wereld (Shell) op de Nederlandse rijksoverheid, maar ook op die van lagere overheden zoals Assen.

De verwachting van de gemeente Assen is, zo laat het PAJ per brief weten, dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bezwaar heeft tegen openbaarmaking van de stukken. Daarom blijven de tweeduizend documenten zeker nog twee weken ‘geheim’. Volgens Van Beek ‘frustreert’ en ‘dwarsboomt’ het ministerie andere overheden zoals Assen om ervoor te zorgen dat de stukken nooit naar buiten komen.

EZK heeft in haar zienswijze de gemeente Assen verzocht om het hele WOB-verzoek buiten behandeling te laten omdat het niet voldoende is gespecificeerd. Volgens woordvoerder Jules van de Ven van het ministerie is EZK helemaal niet van plan om het WOB-verzoek aan de gemeente Assen te dwarsbomen. ,,Dat klopt gewoon niet. Wij mogen een zienswijze indienen als belanghebbende partij.”

Het ministerie heeft zelf het WOB-verzoek terzijde gelegd. ,,Wij hebben toen wel gezegd tegen de indieners: ga nou met ons om tafel om het verzoek in te perken.” Van de Ven zegt dat het verzoek zo’n 6 miljoen euro en een jaar lang 120 fulltime medewerkers kost. ,,Er liggen zeker honderdduizend documenten. Het is te veel.”

Van Beek zegt enorm te schrikken van de suggestie dat hij en zijn collega-journalisten niet met het ministerie om tafel willen. ,,Dit is echt heftig om te horen. Wij vinden het inperken van het verzoek prima, maar dan wel op basis van inhoud. Het ministerie wil alleen inperken op basis van omvang. Wij hebben juist meerdere malen verzocht om om tafel te gaan zitten.”

Maanden vertraging?

Het ministerie heeft als tweede verzoek aan Assen om sowieso te wachten met openbaarmaking van de documenten die van het ministerie afkomstig zijn. ,,Wachten tot alle juridische procedures rond het WOB-verzoek klaar zijn. Maar dat betekent zeker nog maanden vertraging voordat Assen überhaupt iets openbaar mag maken.” De gemeente Assen heeft overigens door beide verzoeken een streep gezet.

Het ministerie kan dat besluit van de gemeente Assen aanvechten bij de bestuursrechter. Het heeft nog tot medio volgende week (26 oktober) om daar een beslissing over te nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe