Gemeente Emmen: in maart in financiële zin de zaken weer op orde

De gemeente Emmen stelt uiterlijk in maart volgend jaar in financiële zin orde op zaken. Tot dan wordt er geen geld uitgetrokken voor nieuwe grote projecten.

Plannen die voorlopig opgeschort worden, zijn onder meer de bouw van een topsporthal bij het voetbalstadion, de verdubbeling van de drukke Boermarkeweg in Emmen en de verhuizing van het VMBO van het Esdal College naar de campus van deze school.

Op deze manier kon de Emmer gemeenteraad gisteren conform voorschriften voor 15 november een sluitende begroting vaststellen. Het gehele gemeentebestuur was het over één ding eens: dit was eens, maar nooit weer.

Ergerenissen over miljoenentegenvallers

Tot verrassing en ergernis van de raadsleden kwam wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) eind vorige week met enkele forse financiële tegenvallers op de proppen. Het verwachte tekort was geen vier miljoen, maar acht miljoen euro.

En daar komen dan de gevolgen van de miljoenenverliezen bij Wildlands nog bij. Het park koerst dit jaar af op meer dan acht miljoen verlies, zo werd ook vorige week bekend. Door dit alles werd de gemeentelijke begroting, die deze week moest worden behandeld en vastgesteld, in één klap een achterhaald document.

‘Wethouder had excuus aan moeten bieden’

Toen bleek dat de wethouder niet met een voorstel kwam hoe om te gaan met deze tekorten, waren de rapen bij vooral de coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie helemaal gaar. Uiteindelijk stelde hij maandag bij de eerste begrotingsdag na druk vanuit de raad voor om de nieuwe investeringen dan maar op te schorten.

Donderdag, toen de vergadering van maandag werd hervat, kwamen de genoemde partijen er nog even op terug. Henk Huttinga (ChristenUnie) en Johan Scheltens (VVD) zeiden dat het Otter had gesierd als hij gewoon zijn excuses had aangeboden. ,,Het bleef hangen in procesverklaringen en halve spijtbetuigingen’’, aldus Huttinga.

‘Begroting zakte in zo’n anderhalve week conpleet door het ijs’

Ook toonde Huttinga zich ongerust. ,,Het gevoel blijft dat we onvoldoende in control zijn. Het bewijs daarvoor is dat de in oktober gepresenteerde begroting in zo’n anderhalve week compleet door het ijs zakte.’’ Scheltens wees op het eigen vermogen van de gemeente dat ‘achteruit holt’.

Otter herhaalde dat hij geen signalen had dat bepaalde tekorten zo snel opliepen. Het gaat dan onder meer om de Jeugdzorg. ,,Toen ik ervan hoorde, dacht ik: Shit, had ik dat maar enkele weken eerder geweten. Maar kostenontwikkelingen zijn soms heel grillig.’’

Geen excuses, wel het plan om beter te communiceren

Otter bood geen excuses aan, maar zei de situatie ‘spijtig’ te vinden. In vervolg wil hij wel duidelijker met de raad communiceren. Over processen én ook over bedragen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.