Gemeente Hoogeveen wil méér investeren; inwoners zien ozb met 5 procent stijgen

De gemeente Hoogeveen wil de komende vier jaar 79 miljoen investeren. Om het geld hiervoor op tafel te krijgen, gaat onder meer de ozb eenmalig 5 procent omhoog.

Hoogeveen is niet alleen toe aan een nieuw zwembad, het is ook tijd voor een nieuwe brandweerkazerne. Verder wil de gemeente de komende jaren geld steken in een nieuwe school in de wijk Wolfsbos, blijkt uit de meerjarenbegroting. En dan zijn er nog de miljoenen kostende plannen voor het stadscentrum en niet te vergeten die voor de ijsbaan.

43 miljoen meer nodig om te investeren

Om dat allemaal te kunnen bekostigen en de bestaande voorzieningen op peil te houden heeft wethouder van financiën Jan Steenbergen (Gemeentebelangen) de komende jaren niet de eerder genoemde 36 miljoen euro nodig maar 43 miljoen meer. Aan lastenverhoging voor de burger valt niet te ontkomen, legde hij dinsdag op een persbijeenkomst uit. ,,Maar ik heb mijn uiterste best gedaan die tot een minimum te beperken. Ik denk dat dat is gelukt.”

Hij stelt de gemeenteraad voor de onroerendezaakbelasting (ozb) eenmalig met 5 procent te verhogen, bovenop de 1,5 procent extra voor inflatie. Wie eigenaar is van een huis van 200.000 euro is per jaar een kleine 21 euro extra belasting kwijt. In het vat zit verder een strenger parkeerbeleid, liet Steenbergen doorschemeren. Concrete voorstellen heeft de wethouder nog niet klaarliggen, maar hij is van plan onder meer te kijken naar het parkeren bij de supermarkten: ,,Bij alle supers in Hoogeveen kun je nu ‘s avonds en zondags gratis je auto kwijt.”

Wethouder ‘content’ met bezetting parkeerkelder

Steenbergen legde uit dat de gemeente 2,8 miljoen euro bruto per jaar aan parkeergeld int. ,,Dat is vier á vijf ton minder dan begroot. De toename van het online winkelen is daar debet aan, maar ook de hinder die de bouwprojecten in het centrum de laatste jaren heeft gegeven.”

De medio vorig jaar in gebruik genomen parkeerkelder onder De Kaap, de eerste parkeergarage in Hoogeveen, is van de gemeente. Zonder concrete cijfers te noemen zei de wethouder ‘content’ te zijn met de bezetting van de kelder en de opbrengst aan parkeergelden.

Blauwe zone in Schutstraat en Het Haagje

Tegelijk wordt (kort) parkeren in de Schutstraat en Het Haagje, in hartje Hoogeveen, gratis als het aan Steenbergen ligt: ,,Ik wil hier een blauwe zone instellen. Langs de straten zitten bakkers, visboeren enzovoort, waar mensen niet langer dan een kwartier de winkel ingaan.”

Over centruminfrastructuur gesproken: de wethouder stelt de gemeenteraad voor om in 2019 al op de kruising Het Haagje/Kanaalweg/Wolfbosstraat/Mr. Cramerweg de verkeerslichten weg te halen en een rotonde aan te leggen. Ook wacht Het Haagje een reconstructie tussen de Notaris Mulderstraat en de Kanaalweg.

Donderdag 4 oktober bespreekt de Hoogeveense raad de meerjarenbegroting. Twee weken later stelt de raad het stuk vast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.