Gemeente: Springkussenfestival in Emmen had geen vergunning

De organisatie van het luchtkussenfestival in Emmerhout, waarbij zes kinderen gewond raakten, had geen vergunning aangevraagd voor het evenement.

En dat had wel gemoeten, zegt woordvoerder Anita Klingenberg van de gemeente Emmen. „We gaan met de organisatie in gesprek.”

Zes kinderen gewond na omvallen luchtkussen in Emmen: paniek en veel gegil (update)
Lees verder

Mogelijk komt er een strafrechtelijk onderzoek naar het ongeluk, meldt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA zal het ongeval sowieso zelf gaan onderzoeken, zegt hij, en misschien haakt het Openbaar Ministerie aan.

Paniek

In het Emmer winkelcentrum Emmerhout ontstond woensdagmiddag rond half drie paniek toen een springkussen van zeven meter hoog plotseling omviel. Zes kinderen raakten gewond, vijf van hen belandden in het ziekenhuis.

Eén van hen, een jochie van zes, lag donderdag nog steeds in Groningen in het ziekenhuis. Zijn ouders ontvingen een telefoontje van burgemeester Eric van Oosterhout.

Moeder van slachtoffertje: ‘Ik sprong op hem en gilde het uit’
Lees verder

Luchtkussen in beslag genomen

De NVWA heeft het speeltoestel, dat werd gehuurd van een bedrijf uit Hardenberg, in beslag genomen. Waardoor het luchtkussen in het Emmer winkelcentrum omviel, is nog onduidelijk.

En dat blijft het ook nog wel even, verwacht NVWA-woordvoerder Mastenbroek. „We gaan met de betrokkenen praten en deskundigen zullen onderzoek doen. Dat kan wel even duren.”

Vaker ongelukken met luchtkussens

Het klinkt wellicht ongebruikelijk, een luchtkussen dat omvalt. Toch is Emmen bepaald niet de eerste plaats waar zo’n kleurrijk en onschuldig ogend speeltoestel voor een ongeluk zorgt. In 2013 vliegt een springkussen in Delden door een windvlaag vijf meter de lucht in. Drie kinderen raken gewond. Twee jaar later valt de luchttoevoer uit bij een springkussen in Den Bosch, met twintig lichtgewonde kinderen tot gevolg. Eind 2015 sterft een jongetje uit het Noord-Hollandse Grootebroek na een val van een luchtkussen.

In het buitenland leiden de springkussens soms eveneens tot dodelijke ongelukken. Een Brits meisje van zeven jaar komt in 2016 om als een windvlaag een luchtkussen in Essex de lucht in werpt. De twee toezichthouders zijn vorige maand schuldig bevonden aan dood door schuld en veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

In mei vorig jaar explodeerde een springkussen in het Spaanse Caldes de Malavella. Een meisje van zes komt om, zes andere kinderen raken gewond.

Ook dit jaar ging het herhaaldelijk mis. Drie kinderen raken gewond als een windvlaag in februari een luchtkussen in de Chinese stad Kaili omver blaast. In het Duitse Emden trekt in juni iemand een stekker uit een springkussen, waardoor zestien kinderen en een volwassene gewond raken.

Britse oproep om luchtkussens te verbieden

Op 1 juli overlijdt een meisje in het Britse Gorleston als nadat een luchtkussen ontploft. Volksvertegenwoordiger Robert Halfon riep vervolgens op tot een verbod op luchtkussens. Premier Theresa May zei de zorgen van Halfon te delen en dat ze, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar het ongeval, maatregelen zal nemen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.