Gemeente Tynaarlo maakt door kavelverkoop bijna 3 miljoen winst, maar houdt ook slag om de arm

Het gemeentehuis van Tynaarlo Foto: DUNCAN WIJTING

De gemeente Tynaarlo heeft over 2020 bijna drie miljoen euro winst geboekt. Volgens de gemeente is dit met name te danken aan de verkoop van grond voor de vestiging van bedrijven en woningbouw.

Burgemeester en wethouders geven aan tevreden te zijn over het positieve financiële resultaat, maar plaatsen daar ook kanttekeningen bij. Met name de financiën van jeugdzorg leiden tot zorgen bij het gemeentebestuur. De uitgaven voor de jeugdzorg bedroegen in 2020 2,3 miljoen euro meer dan de gemeente ervoor kreeg van het Rijk.

‘Degelijkheid is nu heel erg oké’

De gemeente Tynaarlo houdt in haar achterhoofd dat het positieve resultaat van 2020 grotendeels afhankelijk was van de kavelverkoop. Volgens Henny van den Born, wethouder van financiën, biedt het resultaat van dit jaar dan ook geen garanties voor de toekomst.

‘Over een aantal jaren zijn we door onze woningbouwlocaties heen’, zegt Van den Born. ‘Bovendien moeten we er rekening mee houden dat we behoorlijk minder geld van het rijk gaan krijgen, door de herverdeling van het gemeentefonds. Daarom moeten we, hoe saai dat misschien ook klinkt, doorgaan met ons degelijk financieel beleid. Degelijkheid is nu heel erg oké.’

In 2020 verkocht de gemeente 41 bouwkavels voor woningbouw. Dit jaar heeft de gemeente nog 270 bouwkavels te koop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe