Gemeente Tynaarlo wordt strenger en start met verwijderen grafstenen

Op de begraafplaatsen De Eswal in Vries en De Duinen in Eelde-Paterswolde laat de gemeente Tynaarlo vanaf september grafstenen verwijderen van nabestaanden die afstand hebben gedaan van hun grafrechten.

Vanaf volgend voorjaar zal dit jaarlijks op alle vijf begraafplaatsen in de gemeente gebeuren. Tynaarlo is enkele jaren geleden gestart met een wat strenger beleid ten aanzien van graven waarvoor nabestaanden geen grafrechten meer betalen.

‘Het is niet eerlijk’

,,Het is niet eerlijk die graven in stand te houden tegenover mensen die wel betalen’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Berend Kupers. De te verwijderen grafstenen zijn voorzien van een gele sticker.

De gemeente heeft geïnventariseerd voor welke graven er niet meer betaald wordt en probeerde de nabestaanden op te sporen, vertelt Kupers. ,,Bij graven waarvan we geen nabestaanden kennen, hebben we zeker een jaar lang bordjes laten staan met het verzoek contact met ons op te nemen. We moeten mensen dan toch de vraag voorleggen of ze het grafrecht willen verlengen of niet.’’ In totaal gaat het om circa 100 graven, stelt Kupers.

Afstand van grafrechten

Willen mensen niet betalen, of lukt het ondanks alle inspanningen niet nabestaanden te traceren, dan gaat de gemeente er van uit dat nabestaanden afstand doen van hun grafrechten. In eerste instantie laat de gemeente alleen de grafsteen verwijderen. Pas als het graf opnieuw wordt uitgegeven, ruimt de gemeente het. De stoffelijke resten gaan dan naar een verzamelgraf.

Een familiegraf wordt een prijzige zaak

De gemeente Tynaarlo geeft grafrechten in principe voor twintig jaar uit. Verlengen met nog eens twintig jaar voor een enkel graf kost ruim 2300 euro. Die kosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen, op basis van het principe dat de opbrengsten kostendekkend moeten zijn. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad dat die tarievenstijging te fors was.

Een familiegraf wordt zo wel een erg prijzige aangelegenheid, vond een raadsmeerderheid. De gemeente studeert nu op een nieuwe regeling. Vooruitlopend daarop kondigt de gemeente al wel aan te starten met het verwijderen van grafstenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.