Wasmachines, tuinstoelen, kachels en een oude po. De gemeente heeft woensdag de berm ontruimd voor het huis van Johan Lubben, alias de Malle Pietje van Gasselterboerveen.

Een grote gele grijper knijpt witte tuinstoelen stuk en kiepert ze in een ijzeren containerbak. Een wasbak, een oude kachel en nog heel veel meer oude spullen worden van het erf van Johan Lubben verwijderd. In opdracht van de gemeente Aa en Hunze die zegt dat spullen niet op het erf staan, maar in de berm. Op gemeentegrond, zo’n vier, vijf meter van weg.

,,Onzin”, zegt Lubben. ,,De spullen staan op mijn erf. De kadastrale grens loopt 30 centimeter achter de lantaarnpaal langs. Ik heb de grond al veertig jaar in gebruik. Het ijzeren hek hebben ze weggehaald en ligt daar op een kar.”

Dit is een forse schade

Gelaten ziet hij toe hoe zijn spullen in de container verdwijnen. ,,Dit is een forse schade. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn bedrijf. Ik heb een handelsonderneming en verkoop die spullen. Ik heb alles op papier staan en reken er op dat de gemeente de schade vergoedt.”

Ambtenaren houden tijdens de ontruiming een oogje in het zeil en maken foto’s, de politie is ter plekke om te voorkomen dat de ontruiming uit de hand loopt. Maar dat gebeurt niet. Lubben: ,,Ik ben wel boos, maar ze hebben geluk dat mijn vrouw hoogzwanger is. Anders had ik niet voor mijzelf in gestaan.”

Malle Pietje

De familie Lubben verzamelt al jaren oude spullen, van oude po’s tot koelkasten en diepvriezen. Ze staan hoog opgestapeld voor, naast en achter het huis. Het leverde Lubben de naam Malle Pietje op, naar de tweedehandsverzamelaar uit de televisieserie Swiebertje. ,,Mijn vader is begonnen met het verzamelen. Ze noemde hem kabouter Piggelmee. Hij is drie jaar geleden overleden.”

De rommel rond het huis is een doorn in het oog van dorpsgenoten en de gemeente. Inwoners trokken aan de bel en volgens woordvoerder Jessica Huizinga van Aa en Hunze is de gemeente sinds oktober vorig jaar in gesprek met Lubben om spullen in elk geval uit de berm weg te halen. ,,Hij is daar mee begonnen, maar hij heeft niet doorgepakt.”

Meerdere keren verzocht spullen op te ruimen

Volgens de gemeente is Lubben meerdere keren verzocht zijn spullen op te ruimen en is dat niet afdoende gebeurd. Huizinga: ,,We hebben een datum en tijd aangegeven dat we het dan zelf gaan doen. Dat was vandaag.”

Lubben erkent dat de gemeente hem heeft verzocht de spullen uit de berm te verwijderen, maar hij en de gemeente twisten over de erfgrens: waar eindigt de berm en waar begint het erf. ,,Ik heb een advocaat ingeschakeld. Die gaf al aan dat ze niet zo maar je eigendommen mogen weghalen.”

Lubben heeft nog wat dingen van de grijper kunnen redden. De rest ligt in de container en wordt afgevoerd en vernietigd, laat de gemeente weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe