De Hoofdweg in Eelde heeft nu een hobbelig en onveilig fietspad. De gemeente wil dit aanpakken wanneer ook de riolering wordt vernieuwd.

Gemeente schakelt bureau in voor advies Hoofdweg Eelde, voorheen het 'slechtste fietspad van Drenthe'

De Hoofdweg in Eelde heeft nu een hobbelig en onveilig fietspad. De gemeente wil dit aanpakken wanneer ook de riolering wordt vernieuwd. Foto DvhN/Frank Jeuring

De gemeente Tynaarlo schakelt een verkeerskundig bureau in om advies te geven over de beste inrichting voor de Hoofdweg in Eelde.

Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Het externe advies komt naast de eigen uitwerkingen voor een 30- en een 50-kilometer regime voor de Hoofdweg om daarna een volgende stap te zetten in dit proces. Daarnaast wil de gemeente advies inwinnen bij twee bureaus die landelijk onderzoek verrichten naar wegen zoals de Eelder Hoofdweg, doorgaande wegen ‘waar ook inritten naar woningen zijn’.

Fietsers en voetgangers moeten beschermd worden

De gemeente Tynaarlo heeft inmiddels twee gesprekken gevoerd met aanwonenden die zich in een eerder stadium niet gehoord voelden. Waar gemeente en inwoners het over eens zijn, is dat fietsers en voetgangers beschermd moeten worden op de nieuwe Hoofdweg. Hoe dat moet gebeuren, is de volgende stap.

Omwonenden spraken in september de vrees uit dat de Hoofdweg een racebaan zou worden, met vooral veel doorgaand busverkeer.

Waarom moet de Hoofdweg worden opgeknapt?

De Hoofdweg is toe aan nieuwe riolering. Bovendien kreeg de weg enkele jaren geleden van Dagblad van het Noorden het predicaat ‘slechtste fietspad van Drenthe’. Ook dit fietspad moet dus worden opgeknapt. Bovendien wordt de Hoofdweg een schakel in een doorgaande route voor bussen die forensen van en naar de stad Groningen brengen.

De PvdA trok in oktober aan de bel bij het college om te wijzen op actiegroepen, de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland, die het evenmin met de eerste plannen eens zijn. Het college zegt zich te beraden op het vervolg van het ‘participatieproces’.

menu