Gemeente steekt hand in eigen boezem over geluidswal Spier

De geluidsmuur stortte eind 2018 gedeeltelijk in. Foto: DvhN

De gemeente Midden-Drenthe geeft de inwoners van Spier gelijk dat de manier waarop ze heeft gehandeld na het instorten van de geluidswal eind 2018 niet de schoonheidsprijs verdient. Dat hebben gemeentesecretaris Mike Hacking en wethouder Jan Schipper maandagavond gezegd tijdens een besloten bijeenkomst met een twintigtal boze inwoners.

De inwoners voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen door de gemeente, omdat ze de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks contact konden krijgen. Het onbegrip over het gapende gat tussen de A28 en hun dorp, dat er nog altijd is, is groot.

‘Niet goed gehandeld’

,,De gemeentesecretaris erkende dat het niet goed is gegaan, zoals de gemeente heeft gehandeld. ‘Het ligt allemaal bij ons’, gaf hij toe”, zegt voorzitter van Dorpsbelangen Spier Jan van der Heide. De frustratie was met name groot omdat verantwoordelijk wethouder Anique Snijders zich amper heeft laten zien in het dorp.

Maandavond zou Snijders zelf naar het dorp komen, maar zij stapte ‘s middags op. Er was veel kritiek op het functioneren van de VVD-wethouder rondom de aanleg van de nieuwe rotonde in Beilen, die plotseling vijf ton duurder uitviel, maar ook over andere projecten, waaronder Spier.

‘Pittige avond’

Wethouder Jan Schipper (CDA) heeft het ‘dossier geluidswal’ overgenomen en hoorde, samen met onder anderen Hacking, de boze inwoners aan. Dat aannemer Bouwhuis uit Beerzerveld – verantwoordelijk voor het instorten van de wal - opnieuw in een vergunningsprocedure zit, terwijl de aanvraag van september vorig jaar na maanden van onderzoek door een extern bureau werd afgewezen, stuit op veel onbegrip in Spier.

,,Ons vertrouwen in de aannemer is heel laag, net zoals het vertrouwen in wethouder Snijders erg laag was. Dat zij nu weg is, draagt denk ik bij aan een oplossing”, zegt Van der Heide. Hij heeft een goed gevoel aan de bijeenkomst met een twintigtal dorpsbewoners overgehouden. ,,Het was een pittige avond, maar de gemeente heeft toegezegd nu ook naar alternatieve oplossingen te gaan kijken, dus er is een kleine opening. Er is een klankbordgroep gevormd vanuit het dorp en die gaat binnenkort in gesprek met de gemeente.”

De tijdelijke oplossing, waarin big bags of zeecontainers het gapende gat moesten vullen, is van tafel. ,,Daar zaten wij helemaal niet op te wachten. Sommige dorpsgenoten associeerden het met een sloppenwijk.”

‘Begrip voor de inwoners’

Schipper erkent dat de gemeente de hand in eigen boezem steekt en bevestigt dat de gemeente afziet van big bags of containers. ,,Wij begrijpen de inwoners. Er is een probleem en dat moet zo snel mogelijk worden opgelost”, aldus de wethouder. ,,Daarom gaan we verder met ze in gesprek. De eerste afspraak staat volgende week al.”

De reden dat de gemeente nog steeds Bouwhuis de kans geeft om de wal te herstellen, heeft volgens hem met tijd te maken. ,,Als je een ander bedrijf zou uitkiezen, moet je helemaal vanaf nul beginnen. Dat duurt nog veel langer. Wij gaan alles op alles zetten om er met Bouwhuis uit te komen.”

menu