Gemeente wil Polenhotel in Elim niet en voert druk op met dwangsom

De toegangsweg met Poolse teksten.

De gemeente Hoogeveen wil dat de huisvesting van Poolse arbeidsmigranten aan de Tuindersweg in Elim stopt. ,,Het mag gewoon niet’’, zegt wethouder Erwin Slomp (Gemeentebelangen).

Hij heeft dat vorige week ook in een persoonlijk gesprek aan eigenaar Henri Koopmans meegedeeld. ,,We zetten het handhavingstraject door.’’

Met een dwangsomprocedure wil de gemeente druk zetten op Koopmans om de illegale activiteiten te staken. De hoogte van de dwangsom is voorlopig vastgesteld op 1000 euro per week, met een maximum van 3000 euro. Een definitieve beschikking is in de maak.

Omstreden

Het Polenhotel in Elim is al lange tijd omstreden. Buurtbewoners, die anoniem willen blijven, ervaren overlast en betichten Koopmans van intimidatie en bedreiging.

Ze uitten hun zorgen in een brief aan de gemeente, die vergezeld ging van een petitie met 441 handtekeningen van dorpelingen. Die maken bezwaar tegen de opvang van Polen en geven voorbeelden van overlast.

Koopmans spreekt de beschuldigingen en overlast tegen en spreekt van een hetze. Volgens hem speelt er veel afgunst in het dorp.

‘Geen klachten bekend’

De gemeente heeft zich bij haar besluit tot handhaving niet door ‘deze randzaken’ laten leiden, zegt wethouder Slomp. ,,Bij ons, bij de politie en het wijkteam zijn namelijk geen feitelijke klachten bekend over de Poolse arbeidsmigranten aan de Tuindersweg.’’

Eigenaar Koopmans heeft in het handhavingstraject nog mogelijkheden van bezwaar en beroep. ,,Dat ga ik ook zeker doen’’, verzekert hij. ,,Waarom pakken ze mij aan? Ik vraag om legalisering, terwijl anderen dat niet doen en gewoon hun gang met de huisvesting van Polen. Dat staat de gemeente dus wel toe?’’

Permanente bewoning

Hij voelt zich gesterkt door de landelijke discussie over legalisering van permanente bewoning van recreatiewoningen. Regeringspartijen VVD en D66 zijn daar voorstander van.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe