Gemeentebelangen in Hoogeveen neemt de macht over van CDA, links krijgt forse klappen

Waar velen rekening hadden gehouden met slechts marginale verschuivingen, werden het toch nog een historische gemeenteraadsverkiezingen in Hoogeveen. Gemeentebelangen stootte het CDA met een forse tik van de troon. De VVD werd de derde partij, terwijl de druiven op links (PvdA/SP) erg zuur waren.

Het CDA, vrijwel zonder uitzondering de grootste partij in Hoogeveen, moest alleen in 2006 de macht afstaan. Toen aan de PvdA, dat optimaal profiteerde van het Wouter Bos-effect. Het leek een incident, want nadien waren de machtsverhoudingen binnen de lokale politiek weer als vanouds.

Tot gisteravond even na half twaalf burgemeester Karel Loohuis de voorlopige einduitslag bekend maakte. Het CDA moest een zetel inleveren, terwijl Gemeentebelangen er eentje bij kreeg. Daarmee werd de partij van lijsttrekker Jan Steenbergen de grootste. In absolute stemmen boog de lokale partij een achterstand op het CDA van 1000 stemmen om in een voorsprong van 800.

‘Dit kun je gerust historisch noemen’

Steenbergen genoot. ,,Dit kun je gerust historisch noemen’’, sprak hij. ,,We hadden er wel een beetje op gerekend, gezien ook het landelijke sentiment. Mensen zijn het gedonder in politiek Den Haag wel wat zat. Maar goed, je moet het lokaal nog wel waarmaken.’’ Steenbergen denkt dat de kiezer ook gekeken heeft naar zaken die in de voorbije vier jaar verzilverd werden. ,,De aanpak van Het Hoekje, het asfalteren van fietspaden, de reconstructie in Pesse.’’

De voorman van Gemeentebelangen beseft ook dat het échte werk nu pas begint. Steenbergen zit aan het stuur als het gaat om de gesprekken over een coalitie en de onderhandelingen over een programma. Daar wil hij nog niet op vooruitlopen. ,,Vrijdag gaan we eerst met alle partijen praten.’’

‘Landelijke trend speelt duidelijk mee’

Even verderop nipte CDA-lijsttrekker Erik Giethoorn wat sipjes van een biertje. ,,Mijn eerste reactie? Een heel bijzondere uitslag. Ik had gehoopt dat we gelijke tred konden houden met Gemeentebelangen, maar dat lukte niet.’’ Een heldere analyse van het verlies kon hij nog niet maken. ,,Al speelt de landelijke trend duidelijk mee.’’

Giethoorn wil niet vooruitlopen op de gevolgen van deze voor het CDA zeer teleurstellende uitslag. ,,We moeten morgen (vandaag-red.) maar eens met elkaar bespreken wat dit voor ons betekent.’’

‘Hoogeveen is een stuk liberaler geworden’

Een stuk opgewekter klonk de lijsttrekker van de VVD: Mark Strolenberg. Zijn partij boekte een zetel winst en werd daarmee met vier zetels de derde partij van Hoogeveen, op respectabele afstand van de ‘grote twee’. ,,Interessante uitslag’’, grijnste hij. ,,Hoogeveen is een stuk liberaler geworden.’’ Hij denkt de groei te danken hebben aan de landelijke rugwind voor de VVD, maar benoemt ook de lokale inzet. ,,Met als hoogtepunt het vrijlaten van de koopzondag.’’

Door de winst is de VVD ineens ook een potentiële kandidaat voor het college, nu de liberalen coalitiepartij ChristenUnie in zetels voorbij zijn gestreefd. ,,We hebben voldoende bestuurlijke kwaliteiten aan boord’’, solliciteerde Strolenberg alvast. ,,En zo heel ver staan we ook niet bij Gemeentebelangen vandaan.’’ De VVD heeft twee wethouderskandidaten klaar staan, maar namen wilde Strolenberg nog niet prijsgeven.

PvdA: als een aangeslagen bokser

Op de linker flank beleefden de partijen (het stabiele GroenLinks uitgezonderd) een pijnlijke avond. De PvdA halveerde van vier naar twee zetels. Daarmee kreeg de vrije val uit 2010 en 2014 een vervolg. Lijsttrekker Inge Oosting zat als een aangeslagen bokser in de hal van het gemeentehuis, zoekend naar woorden, naar duiding van deze hernieuwde oorwassing. ,,Dit moet een landelijke afrekening zijn’’, treurde ze.

,,We hebben ons toch lokaal onderscheiden en keihard gestreden voor de komst van kunstgras in de dorpen, de rondweg om Hollandscheveld, de herstructurering van de Oranjebuurt.’’ Volgens haar is de laatste jaren ‘een heel andere samenleving’ zichtbaar geworden. ,,Eentje waarin veel mensen stemmen voor het moment.’’ Natte ogen verraadden haar gevoelens over de afstraffing. Ook de SP wist de schade op links niet te beperken. Deze partij leverde een zetel in en houdt er nog drie over.

D66 schrijft ook geschiedenis

Nee, dan D66. Die partij schreef ook geschiedenis. Niet eerder was D66 er in Hoogeveen in geslaagd om een tweede zetel te bemachtigen. Maar dit keer wel. De partij kon de vreugde delen met de SGP, al durfde men daar nog niet volop te juichen. Persdienst ANP hield het namelijk op 0 zetels.

Mocht de voorlopige uitslag van de gemeente echter de definitieve blijken te zijn, dan krijgt Hoogeveen er een negende partij in de gemeenteraad bij. Lijsttrekker Brand van Rijn ruilde zijn jus d’orange aan het eind van de avond toch maar in voor een feestelijk glas rode wijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
gemeenteraadsverkiezingen 2018