Gemeentebelangen zorgt voor reuring over koopzondagen in Hoogeveen

Gemeentebelangen in Hoogeveen praat volgende week met het CDA en ChristenUnie over de (on)mogelijkheden voor een wekelijkse koopzondag.

Dit is een gevolg van de oproep van de leden van Gemeentebelangen voor een wekelijkse koopzondag (voor supermarkten) in Hoogeveen, die veel stof doet opwaaien.

Wethouder Jan Steenbergen zit namens Gemeentebelangen in het college van B en W van Hoogeveen, dat verder bestaat uit twee wethouders van het CDA en één van de ChristenUnie. In het akkoord, dat de collegepartijen sloten, zijn negen koopzondagen in het centrum en acht in het buitengebied opgenomen. Daar heeft Gemeentebelangen een handtekening onder gezet.

De opwinding is groot

Nu de leden van de partij de fractie hebben opgeroepen de mogelijkheden van verruiming te bekijken, met name voor de supermarkten die omzet en werkgelegenheid zien wegvloeien naar andere gemeenten, is de opwinding over dit voor Hoogeveen gevoelige onderwerp groot.

De PvdA wil zelfs opheldering van het college. Fractievoorzitter Inge Oosting vraagt zich in een persbericht van de partij en op twitter hardop af of het college nog met één mond spreekt of dat Steenbergen op dit punt een afwijkend standpunt inneemt.

Erwin Slomp, fractievoorzitter van Gemeentebelangen in de raad, laat weten de partij en de wethouder een betrouwbare partner zijn en trouw zijn aan het coalitie-akkoord. ,,Maar nadat het akkoord is gesloten, is de discussie niet opgehouden. Sterker nog, die is alleen maar aangewakkerd. Daarom geef ik gehoor aan de oproep van onze leden en ga ik met het CDA en de ChristenUnie in gesprek.’’

Volgens Slomp is het gesprek niet gedoemd te mislukken. ,,De christelijke partijen kunnen principieel tegen zijn, maar anderen wel de vrijheid gunnen elke zondag open te gaan. Wie weet zijn ze het met ons eens, maar het kan natuurlijk ook dat ze tegen zijn en een eventueel voorstel blokkeren.’’

Zonder toestemming open

Deze zomer wilden de Hoogeveense supermarkten Coop, Albert Heijn en Jumbo zonder toestemming open gaan op zondag. Een dwangsom van 10.000 euro, die de gemeente in het vooruitzicht stelde, weerhield de supers van wekelijke openstelling.

Jan Sieders, bedrijfsleider van de Jumbo in Hoogeveen, juicht het van harte toe dat Gemeentebelangen de koopzondag op de politie agenda zet. ,,De behoefte bij de consument is er. Kijk maar naar supermarkten in de omliggende gemeenten. Koopzondag zorgen maar voor een kleine verschuiving van omzet. Het is voor het grootste deel extra omzet en dus extra werkgelegenheid. Als het morgen mag, gaan we vanaf deze week elke zondag open.’’

Sieders weet dat het (politiek) gevoelig ligt. ,,De consument mág zondags winkelen, maar hóéft dat niet. Datzelfde geldt voor de kerkgang. Laat mensen zelf kiezen, want het is op z’n zachtst gezegd nogal betuttelend dat de overheid die keus voor ons maakt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.