Gemeentebestuur Emmen moet kijken naar alternatieven voor carbidschieten: voor vier uur vanmiddag

Waar kan er in Emmen met carbid geknald worden? De gemeente moet voor vier uur woensdagmiddag uitsluitsel geven. Foto: Kor Bakker

Het gemeentebestuur van Emmen moet voor vanmiddag 4 uur op zoek naar alternatieve locaties voor carbidschieten in Noordbarge en Zwartemeer. Dit heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Groningen rond het middaguur bepaald.

Jan de Vries uit Noordbarge maakt met een aantal medebewoners al jaren bezwaar tegen het carbidschieten. Niet zozeer tegen het schieten zelf, maar wel heeft hij grote moeite met de locaties in Noordbarge en Zwartemeer, zo hield hij de rechtbank voor.

De gemeente Emmen heeft een ontheffing verleend waar De Vries het niet mee eens is. Mogelijkheden om dit bij de gemeente aan te vechten heeft hij echter niet.

Geen antwoorden op vragen

De kortgedingrechter wilde van de gemeente weten welke belangenafwegingen er zijn gemaakt. Volgens de gemachtigde ambtenaar die door de gemeente naar de rechtbank was gestuurd, is er geen belangenafweging gemaakt. Op vrijwel alle vragen van de rechter moest de man het antwoord schuldig blijven.

Mede om die reden gaf de rechter het gemeentebestuur de opdracht om op zoek gaan naar alternatieve locaties die minder overlast veroorzaken. De gemeente moet dit doen samen met Jan de Vries.

Wat de consequenties zijn als de gemeente dit niet voor vier uur vanmiddag doet, is onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank